2024. március 29., péntek

A menedékkérelmet benyújtók 90 százaléka ismeretlen helyre távozott

Az év eleje óta az országban menedékkérelmet benyújtók kilencven százaléka nem várta meg az eljárás végét és ismeretlen helyre távozott - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Bakondi György, akit arról kérdeztek, hogy már az Országgyűlés előtt van a jogi határzár megerősítéséről szóló javaslatcsomag, elmondta: jelenleg benyújtható a menedékkérelem az ország területén lévő táborokban, a kérelmezők közül azonban sokan nem várják meg a hatóság döntését, ismeretlen helyre távoznak, és "nem nehéz kitalálni, hogy Ausztria vagy Németország" lehet. Nem véletlen, hogy Ausztria a határán ellenőrzést vezet be "elég rendszeresen", ami nehezíti a magyar gazdaság, az idegenforgalom helyzetét - fűzte hozzá.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint hiba, ha az Európai Unió nem a külső határok védelmére összpontosít, hanem engedélyezi a belső határellenőrzést. Közlése szerint ezt a hibát szeretnék korrigálni úgy, hogy aki magyar területre lép, mert menedékjogot vagy oltalmazotti státuszt kap, az ellenőrzött, valódi politikai menekült legyen, akinek tisztázott az identitása és ismertek a célkitűzései.

Arra a felvetésre, hogy az elmúlt három évben mintegy ötvenezren hagyták el az országot úgy, hogy bár beadtak menedékkérelmet, de nem várták meg az eljárás végét, Bakondi György úgy válaszolt: "sokkal többen, több mint a duplája". Az idei adatok alapján a kérelmet benyújtók "kilencven százaléka ismeretlen helyre távozott" - fűzte hozzá.

Ezt a kiskaput kihasználva bejuthattak olyan emberek is az EU területére, akik aztán komoly veszélynek tették ki az európai belbiztonságot - fogalmazott Bakondi György.