2024. március 29., péntek

A NATO egységének fontosságát hangsúlyozzák

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter és amerikai kollégája, James Mattis is a NATO egységének fontosságát emelte ki pénteken az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) elmondott beszédében.

Az Európai Unió stabilitása ugyanúgy érdeke az Egyesült Államoknak, mint a NATO egysége - hangsúlyozta von der Leyen. Kiemelte: a NATO az emberi méltóság tiszteletén alapuló "értékközösség". Ez a többi között azt jelenti, hogy megengedhetetlen a kínzás, és senki sem tarthat "egyenlő távolságot" a szövetség tagállamaival és az értékeit tagadó, a "határokat és a nemzetközi jogot megkérdőjelező" országokkal szemben.

Hozzátette: együtt kell érvényesíteni azt a közös érdeket, hogy ismét megbízható kapcsolatok alakuljanak ki a Nyugat és Oroszország között, ezért a NATO tagjai közül senki sem köthet megállapodásokat "a többiek feje felett".

A németek megértették, hogy fejleszteniük kell védelmi képességeiket, és azt is, hogy erősíteni kell az EU közös védelmi politikáját - mondta Ursula von der Leyen.

Kiemelte, hogy "méltányosan kiegyensúlyozott transzatlanti biztonsági partnerséget" kell kialakítani. Európának a globális biztonság iránt elkötelezett, felelősségének tudatában álló Egyesült Államokra van szüksége, ugyanakkor az európaiaknak "európai arcot" kell adniuk a NATO-nak és a transzatlanti biztonságnak, és "globálisan kell gondolkodniuk és tervezniük".

A transzatlanti egység Európa egységét is erősíti, a biztonságról pedig csak közösen, "csapatban" lehet gondoskodni - hangsúlyozta James Mattis beszédében. Kiemelte: a transzatlanti egység azért fontos, mert egyetlen ország sem tud egyedül gondoskodni a biztonságáról. Mint mondta, a NATO védelmi minisztereinek minapi brüsszeli értekezletén megtapasztalta, hogy "a transzatlanti szövetség erős, 28 demokrácia alkotja, amelyek mind elkötelezettek a szabályokon alapuló nemzetközi rend és a béke megőrzése, és a felvilágosodás értékeinek továbbvitele mellett".

Az Egyesült Államok üdvözli, hogy európai szövetségesei elmélyítik együttműködésüket a védelempolitikában. Ez erősíti Európa védelmi képességeinek hatékonyságát, méghozzá anélkül, hogy veszélyeztetné a NATO-n belüli közös munkát - tette hozzá.

Az Egyesült Államok biztonsága szorosan összefügg Európa biztonságával, és a "jól véghezvitt európai kezdeményezések támogatják a NATO egységét" - emelte ki James Mattis.

Ezzel kapcsolatban megismételte a védelmi kiadások növelésére vonatkozó brüsszeli figyelmeztetését. Aki profitál a NATO erejéből, annak az erő biztosításához szükséges forrásokhoz is méltányosan hozzá kell járulnia - mondta.

Kiemelte, hogy "mérföldkő" volt a NATO 2014-es csúcstalálkozója, amelyen a tagországok vállalták, hogy a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékának megfelelő összegre emelik védelmi kiadásaikat. Ez azt jelzi, hogy a NATO tagjai "szembenéznek a valósággal" és komolyan veszik a szövetséget fenyegető veszélyeket.

Donald Trump amerikai elnök teljes mértékben támogatja a NATO-t, és fontosnak tartja, hogy a szövetség "hitelessége és jelentősége" fenntartása érdekében igazodjék az új kihívásokhoz, a terrorizmus, az informatikai hadviselés és a hibrid hadviselés veszélyeihez - emelte ki James Mattis.

Hozzátette, hogy a legnagyobb veszélyt a szövetség déli határvidékén, a Földközi-tengertől Törökország határáig húzódó térségben terjedő terrorizmus jelenti. Ezzel a fenyegetéssel szemben az eddiginél "közvetlenebbül" kell felvenni a harcot, és folyamatosan fejleszteni kell a NATO-t, egyformán összpontosítva a védelemre és az elriasztásra, a szövetségi stratégia két fő összetevőjére - fejtette ki az amerikai védelmi miniszter.

Trumpnál nem a szavakra, hanem a tettekre érdemes figyelni, és nem szabad "leírni" az Egyesült Államokat - mondta John McCain amerikai szenátor, az amerikai elnök legfőbb párton belüli kritikusaként számon tartott republikánus politikus a konferencia egy pódiumbeszélgetésén, amelyen a Nyugat jövőjéről volt szó.

Boris Johnson brit külügyminiszter kiemelte, hogy Trump "új stílust" hozott a politikába, és egyáltalán nem biztos, hogy sikertelen lesz.

Mint mondta, az új amerikai elnöknek "meg kell adni az esélyt" tervei végrehajtására.

Hozzátette, hogy az ukrán válság és a szíriai polgárháború a Nyugat határozatlansága miatt mélyült el, és ilyesmi nem fordult volna elő, ha Donald Trump lett volna a washingtoni kormány vezetője.

Élesen bírálta egymást Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alapjogokért felelős első alelnöke a három napos konferencia első pódiumbeszélgetésén, amelyen az Európai Unió jövőjéről volt szó.

Witold Waszczykowski szerint az Európai Bizottság elszakadt az európai élet mindennapi valóságától és a brüsszeli "elefántcsonttoronyból" szemléli a világot, tétlenkedve, vagy rossz válaszokat adva a kihívásokra.

Ezt jelzi például a migrációs válság kezelése - emelte ki a jobboldali kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa. Mint mondta, magyar kollegájától 2015-ben azt a tájékoztatást kapta, hogy Magyarország területén 104 ország állampolgárai vonulnak át, ami azért fontos adat, mert nincs is ennyi országban fegyveres konfliktus vagy üldöztetés, vagyis az EU területére jogtalanul behatoló emberek jelentős része "nem menekült, hanem migráns".

Frans Timmermans úgy vélte, a lengyel diplomácia vezetője "alternatív tényeket" terjeszt. Kiemelte, hogy az EU sokkal több az eurónál és az egységes belső piacnál, lényegét a közös értékek jelentik, amelyeket a közösség működéséről szóló Lisszaboni Szerződés második cikkelye foglal össze.

A konferencia második napján, szombaton szólal fel a többi között Mike Pence amerikai alelnök és Angela Merkel német kancellár.