2024. április 19., péntek

Vujović lehet az új kormányfő?

Dačićnak nem örülne a Nyugat

A Danas belgrádi napilap úgy értesült a Szerb Haladó Párthoz közeli forrásokból, hogy Dušan Vujović jelenlegi pénzügyminiszter számít a legesélyesebbnek arra, hogy átvegye Aleksandar Vučić kormányfő helyét a kabinet élén, miután a mostani miniszterelnök az államfői tisztségért száll az elnökválasztáson harcba. A meg nem nevezett forrás szerint Vujović számítana a legfájdalommentesebb megoldásnak, hiszen kinevezése nem okozna további ellentéteket a Szerb Haladó Párton belül kialakult frakciók között, ugyanakkor irányító képességekkel megáldott, tekintélyes gazdasági szakemberről van szó.

A napilap információi szerint az sem lehetetlen, hogy Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke vegye át a kormányfői tisztséget, aki most külügyminiszteri teendőket lát el a kormányban. Ez amolyan ellenszolgáltatás lenne a szocialisták támogatásáért Vučić elnökválasztási kampányában.

Nyugaton sokan nem örülnének Dačić kinevezésének, mert oroszbarát politikusnak tartják, még mindig elfogadhatóbb azonban Tomislav Nikolić jelenlegi államfőnél, akit egyértelműen az oroszok embereként tartanak számon – számolt be megszerzett információiról a Danas.