2024. március 28., csütörtök

Művészet nélkül unalmas a világ

A kisipari műhelyek, a kézzel készített tárgyak, a kézművesség egyre népszerűbb hazánkban. Ezt bizonyítja az immár negyedik évébe lépő Artscape kézműves vásár példája is. Székvárosunkban évente négyszer, évszakosan rendezik meg, ezt a New York-i művészeti piacok koncepciójához hasonlítható eseményt. Nem véletlenül, hiszen az Artscape megálmodója, szervezője egy New York-i származású művész.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

– Az Artscape lényege az, hogy az alkotói kreativitás egy helyen találkozhasson, legyen szó táncról, zenéről, kézművességről vagy bármilyen más művészeti ágról – magyarázta a hétvégén megtartott vásáron Kim Joseph Kovac, az Artscape szervezője.

Ezúttal is több mint ötven kiállító érkezett egész Szerbia területéről, az alkotók kézzel készített ékszereket, játékokat, táskákat, ruházati cikkeket, díszeket, természetes alapanyagú kozmetikai termékeket kínáltak a látogatóknak.

– A kiállítókat úgy próbáljuk összeválogatni, hogy mindenféle termékből egyaránt kerüljön a kínálatba. Figyelembe vesszük úgy a minőséget, mint a professzionalizmust. A vásáron egész estét betöltő zenés programot is szervezünk, az előadók mindig valami újat készítenek. Az akrobatika, valamint a keleti hastánc szerepelt a téli Artscapen, a következőn, a tavaszin, valami mást fogunk bemutatni. Az enteriőr dekorálására is odafigyelünk, hiszen igyekszünk még érdekesebbé, hangulatosabbá tenni a vásárt a látogatók számára. Műhelymunkákat is szervezünk gyerekeknek, fontos az, hogy minden korosztály számára tudjunk valamit nyújtani. Szerintem többet kellene foglalkozni ezzel a témával, mert a világ kreativitás, hiszen színek és művészet nélkül egy unalmas világ lenne – hangsúlyozta Kim.

Az Artscape vásár színvonalas mivoltáról az is tanúskodik, hogy a kiállítók is élvezettel vesznek részt rajta. A nagybecskereki ikerlányok, Berkeszel Ildikó és Gabriella a kezdetektől fogva jelen vannak a vásáron.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

– Egy Artscape fesztiválról sem maradtunk ki. Nagyon szeretünk részesei lenni, hiszen mindig jó a hangulat, sok ismerősünk van már itt – mondta Ildikó, majd hozzátette: – Bőrből készítünk egyedi táskákat, pénztárcákat, karpereceket, fülbevalókat és igen elégedettek vagyunk az itteni eladással. Különben Berkesel néven találhatnak meg bennünket az érdeklődők a Facebook közösségi oldalon, a weboldalunk is készülőfélben van.

A kreativitással születni kell, utána továbbfejleszthető, ezt az ikerpár példája is bizonyítja.

– Mi már gyermekkorunkban rajzolgattunk, varrogattunk, kreatívak voltunk, tudtuk, hogy ezen az úton szeretnénk majd haladni az életben. Nagyon szeretjük azt, amit csinálunk, és valójában ez a sikerünk titka – árulta el Ildikó.

A következő Artscape művészeti vásárt májusban rendezik meg. A kiállítók a részvételről bővebben a http://artscape.rs/ címen informálódhatnak.