2024. április 20., szombat

Mali lemondását követelték

Több ezren tüntettek a városi képviselő-testület előtt Belgrádban
A Ne fojtsuk meg Belgrádot szerdai tüntetése (Beta)

A Ne fojtsuk meg Belgrádot szerdai tüntetése (Beta)

Tiltakozó megmozdulást szervezett Belgrádban a városi képviselő-testület épülete előtt a Ne da(vi)mo Beograd (Ne fojtsuk meg Belgrádot) elnevezésű szervezet. A csoportosulás továbbra is a 2016. április 24-éről 25-ére virradóra a belgrádi Savamala városrészben történt erőszakos épületbontás miatt tüntet, melynek során álarcosok molesztáltak polgárokat és a rendőrség sem reagált a telefonos bejelentésekre. A rendkívüli tiltakozás apropója Marija Malinak, Siniša Mali, Belgrád polgármestere volt feleségének interjúja. Marija a KRIK oknyomozó újságíró-hálózatnak adott interjújában azt állította, hogy férje adott utasítást a savamalai „viskók” eltakarítására.

A Ne da(vi)mo Beograd szervezet Siniša Mali lemondását követelte a mai tüntetésen, amiért tíz hónappal az esetet követően sem sikerült az illetékes szerveknek megállapítaniuk, kit vagy kiket terhel felelősség a váratlan és törvénytelen épületbontásokért a Savamala negyedben. A képviselő-testület előtt megtartott tiltakozást követően sétát tettek a tüntetők.

A felszólalók megállapították, hogy Aleksandar Vučić kormányfő döntése értelmében a belgrádi polgármester csak saját pártja előtt felel majd a történtekért, a lakosságot pedig akként kezelik, mintha a politikusok tulajdonát képezné. Bírósági ítéletet és az igazság felderítését követelték az összejövetelen, melyen a becslések szerint több ezren voltak.

A tiltakozó séta alkalmával a tömeg elhaladt a Katanić utcai bíróságok és ügyészségek épületei előtt is. Erős rendőri jelenléttel zajlott le a megmozdulás.