2024. április 23., kedd

Kitüntetéseket adott át a szerb államfő

Szerbia Államiságának napja alkalmából Tomislav Nikolić államfő ma koszorút helyezett az Ismeretlen Katona avalai emlékművére.

Az államfő beírta nevét az emlékkönyvbe. Mint írta, Szerbia manapság békés és szabad ország. Az ezt követőt ünnepségen az államfő 84 kitüntetés adott át az arra érdemeseknek: 76 egyén és intézmény, valamint a rendőrség és a katonaság tagjai vehették át a magas rangú állami elismeréseket.
Az állami érdemrend a legnagyobb kitüntetés, amit az ország érdekében tett szolgálataiért és cselekedeteiért egyéneknek és intézményeknek adományozhat az államfő. 18-an kaptak Gyertyaszentelő Érdemrendet, nyolcan Karađorđe-csillagot, mintegy ötvenen pedig érdemérmet. A kitüntetettek között van a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia, Ivana Španović, Ana Ivanović, Jelena Janković és Marina Maljković sportolók, Nemanja Radulović zeneművész, Zdravko Čolić énekes és a Smak együttes.
Nikolić kiemelte, nincs annyi kitüntetés, amivel a művészeknek, sportolóknak és mindenkinek, aki öregbíti Szerbia hírnevét, hálát lehetne adni.
– Gyakran nem is vesszük észre, hogy nap mint nap köztünk vannak. Szerények és elkötelezettek. Akkor vesszük észre Önöket, amikor a világban már megbecsültek, mert a világot megtanították valamire. Sokkal többen vannak, mint amennyiüket az Önök elnöke évente egyszer kitüntethet, de sok év áll még Szerbia előtt – mondta az államfő.
A beszédet ünnepi műsor követte.