2024. április 25., csütörtök

A biztosítótársaságok rémálma

A hagyományos utasbiztosítás nem fedezi a síbalesetek kezelési költségeit

Az álomutazás egy ausztriai síparadicsomba egyetlen nap gondtalan síelést és lazítást követően rémálommá vált egy húszfős újvidéki csoport számára. Mindannyiuknak volt utasbiztosítása, amelyet bankkártyájuk mellé kaptak, így gondtalanul száguldoztak a Klagenfurt közelében fekvő síközpont lankáin. Tapasztalt síelőként és utazóként abban a tudatban üdültek, hogy bármi történjék velük külföldön, az utasbiztosítás fedezi az orvosi ellátás, netalántán kórházi kezelés költségeit.

A kijózanodás pillanata akkor érkezett el, amikor az egyik hölgy egy esés után eltörte a csípőjét. A hegyi mentőszolgálat azonnal kórházba szállította, ahol kiderült, hogy műtétre lesz szüksége. A nő férje ekkor vette elő az utasbiztosítást, amelyre az osztrák kórház illetékesei egyetlen pillantást vetettek és közölték, ez bizony nem fedezi a síbalesetek „szanálásának” költségeit. A műtét 11 ezer euróba került, a sérült nő férje alig tudta előteremteni a pénzt két nap alatt, ennyi haladékot kapott ugyanis.

– Feleségemmel a Wiener Städtische biztosításával rendelkeztünk. Családi utasbiztosítást az Erste Bank bankkártyája mellé kaptunk, az éves fedezet 30 ezer euró. Csoportunkban mindenki ilyen biztosítással rendelkezett, azzal a különbséggel, hogy más-más bankok bankkártyája mellé más biztosítótársaságoktól kapták. Mint kiderült, egyik ilyen utasbiztosítás sem fedezi a síbalesetek következtében fellépő sérülések kezelési költségeit, mivel a síelésre extrém sportként, azaz szélsőséges kockázatként tekintenek. Ez rendben is volna, az a gond azonban, hogy bankjainkban ezt egyikünknek sem magyarázták el – idézte fel a január első felében történteket Ilija Kuprešanin, a pórul járt nő férje.

Az Erste Bankban az esetre reagálva felhívták a figyelmet arra, hogy a hagyományos utasbiztosítások – különböző szinteken – alkalmasak nyaralásra, országjárásra, de nem alkalmasak, vagy csak korlátozottan a síeléssel együtt járó fokozott és különleges veszélyekre. Állításuk szerint erre felhívják minden ügyfelük figyelmét. Ha valaki síbiztosítást szeretne kötni, annak magasabb biztosítási díjat kell fizetnie – nyomatékosították.

Hasonlóan nyilatkoztak lapunknak a Generali Biztosítóban is. Kérdéseinkre a sajtószolgálat írásos formában küldte el a válaszait. Ha valaki külföldön síel és szeretne biztosítást kötni, annak a hagyományos utasbiztosítás díjának a száz százalékát kell kifizetnie. Arra a kérdésünkre, hogy mekkora a maximális összeg, amelyre a síelő vagy a sídeszkázó biztosíthatja magát, azt a választ kaptuk, hogy 5 ezer euró. A síelésben jártasak szerint ez nem nevezhető síbiztosításnak, mivel az összegnek 30 ezer eurót kellene kitennie.

– 2012. június 15-én módosítottuk az utasbiztosításra vonatkozó szabályzatunkat. Azóta az utasbiztosítás magába foglalja az amatőr, rekreációs jellegű síelés és sídeszkázás során történt balesetek gyógyászati költségeinek fedezését. A biztosítótársaság maximálisan 5 ezer eurót köteles kifizetni, ha valaki síelés következtében sérül meg. Egyébként az utasbiztosítás annyi napig érvényes, ahány napot a biztosított a biztosítási kötvényben feltüntetett. Ha az utazás során szerzett sérülések kezelése hosszabb időt vesz igénybe, a biztosítótársaság kötelezettsége a biztosítás lejártát követő egy hónapig marad hatályban – fogalmaztak a Generali Biztosítóban.