2024. április 18., csütörtök

Nem a köbcenti, hanem az autó értéke számít majd

Módosul az elszámolás a regisztráció során

Sajtóhírek szerint hamarosan változnak azok a mércék, melyek alapján a regisztráció során megadóztatják a 2000 köbcentisnél erősebb gépkocsikat: nem a köbcenti, hanem az autó értéke számít majd.

A Pénzügyminisztériumban készül az erről szóló törvény, miközben azt is mérlegelik, hogyan lehetne igazságosan megállapítani a jármű piaci értékét. Az árat a Szerbiai Motorosszövetség (AMSS) katalógusa szerint határoznák meg, vagy a mostani hét helyett nyolc vagy több, köbcenti szerinti autócsoportot vezetnének be. Munkacsoport alakult a Pénzügyminisztérium, az Adóigazgatóság, valamint a belügyminisztérium képviselőiből, és ez dolgozza ki a törvénytervezetet, várhatóan az év végéig.

Milan Božić, a Szerbiai Motorosszövetség Gépjárműközpontjának igazgatója szerint jó megoldás lenne az AMSS-katalógus alapján meghatározott érték szerinti megadóztatás.

– Igazságtalan a mostani rendszer, amelyben az azonos köbcentis járművek után egyforma adót fizetnek. A legmagasabb kategóriában, ahova a 3000 köbcentisnél erősebb autók tartoznak, a katalógus szerinti legolcsóbb jármű 600 000, a legdrágább pedig 62 millió dinár. Tehát a legolcsóbbnak a tulajdonosa is kb. 2000 eurót fizet, miközben maga az autó nem ér annyit – magyarázta Božić.

Nem zárja ki, hogy sokan a jármű értékének katalógus szerinti meghatározásával is elégedetlenek lesznek majd, de – mint mondja – nincs a világon tökéletes katalógus.