2024. április 25., csütörtök

„Ezek megőrültek?”

A címben olvasható két szót írta az egyik magyarországi újságíró kollégám, amikor elolvasta a napilapunkban megjelent cikket, amely arról szólt, hogy utasszállító cég a tevékenységét nem végezheti kombival. Majd megkérdezte, mi a baj a Peugeot 206 SW-vel, a Hyundai i30 CW-vel, a Kia Cee'd Sportswagonnal? Az értetlensége abból adódott, hogy a kombi szót a vajdasági magyarok egészen másra használják, mint ami annak a jelentése. A kombi ugyanis Magyarországon azt fedi, amit mi Szerbiában „karavánnak” nevezünk. Innen eredt az „ezek megőrültek?”, mert azoknak az autóknak, amelyeknek van SW verziója, továbbra is lehet személyeket szállítani, ezt használja sok taxis is, hiszen nagyobb a csomagtér, s még ha a gázt is beszerelteti, akkor is marad hely az utasok csomagjainak.

De akkor mi annak a neve, mi is az valójában, amivel nem szabad személyszállításra bejegyzett cégeknek embereket fuvarozni? A törvény szerint a hat, hét, nyolc és kilenc személyes, autós kifejezéssel élve egyterűekkel. Ez nem egy új törvény, eddig sem volt szabad, s ezt a miniszter asszony is kihangsúlyozta, hanem arról van szó, hogy vasárnap óta sokkal szigorúbbak a büntetések, ezért zúgolódnak azok a cégek, amelyek eddig egyterűekkel szállították az utasokat. Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter nyomatékosította, hogy a 9+1 személyes mikrobuszokkal ezelőtt és ezután is végezhető utasszállítás, igaz, ehhez már nem elég a B kategóriás jogosítvány, hanem D kategóriás szükséges. Mihajlović, hogy mondandóján szörnyülködjön mindenki, még egy adattal is megspékelte mondandóját, s azt nyilatkozta, hogy az egyterűekkel végzett utasszállítás miatt Szerbia évente 50 millió eurót veszít (szerencséjére nem volt újságíró, aki megkérdezte volna, mi alapján jött ki ez az összeg).

Kevésbé biztonságos-e egy 7+1-es egyterű, mint egy ötszemélyes személyautó vagy egy 9+1 személyes mikrobusz? Ahogy Fehér László, okleveles forgalmi mérnök is nyilatkozta a Magyar Szónak, közlekedésbiztonsági szempontból indokolatlan különbséget tenni ezen járművek között. De akkor mégis, miben keresendőek az okok, hogy a szerb állam nem engedélyezi az egyterűek alkalmazását személyszállításra? A minisztérium illetékesei több helyen is a tachográf hiányával érveltek, ami a 9+1-es mikrobuszoknál már kötelező, az egyterűeknél azonban nem. Erre a személyszállítással foglalkozó cégek azonnal reagáltak, s jelezték, készek beszereltetni a tachográfot az autókba, viszont a válaszuk süket fülekre talált. Az állam szemét bizonyára szúrja, hogy a személyszállítással foglalkozó személyek kevés befektetéssel (egy használt egyterű), B kategóriás jogosítvánnyal képesek voltak bevételre szert tenni, és ebből keveset, vagy semennyit sem adóztak. A gond ezzel csak az, hogy ezek az emberek nem gazdagodtak meg, hanem ily módon élték túl a mindennapokat, így tudtak munkát adni embereknek, akik ennek köszönhetően képesek voltak eltartani a családjukat.

Egyetért a kombival történő utasszállítás betiltásával?

Igen: 53 (13,15%)

Nem: 322 (79,90%)

Nem tudom: 28 (6,95%)

Az állam hallani sem akar a törvény megváltoztatásáról, mindent lesöpörnek az asztalról, a törvény úgy jó, ahogy ők megalkották, a személyszállítással foglalkozó cégek meg alkalmazkodjanak. Ehhez az kellene, hogy az egyterűt lecserélik mikrobuszra, és megszerzik a D típusú jogosítványt. Erre viszont a cégek nem hajlanak, nagyon valószínű, hogy anyagi okok miatt.

Patthelyzet – mondanák a sakkozók, a játszma véget ért, döntetlen, nincs győztes. Hasonló a helyzet az egyterűek tulajdonosai kontra állam ügyben is, azonban nem igaz, hogy a szerb államvezetés nem látja, mi fog történni a jövőben. Pedig a képlet nagyon egyszerű: a személyszállítással foglalkozó cégek bezárnak, még azt a minimális adót sem fizetik majd, amit eddig, és mivel már a legtöbbnek megvan a portfóliója és a szolgáltatást igénybe vevő köre, így a szürkegazdaságot erősítik majd.

Az állam a Vedd el a számlát és nyerj nyereményjátékkal a szürkegazdaság ellen lép fel, egy másik döntésével pedig ugyanezt erősíti. Igen messzire kerültek a józan eszű gondolkodástól és a logikus, polgárbarát megoldásoktól, ami azt is jelenti, hogy a politikusok már megint elfelejtették: ők vannak a polgárokért, és nem fordítva…