2024. április 19., péntek

Boxerrel a bíróságra

Különféle hideg fegyvereket koboznak el a rendőrök az újvidéki bíróság bejáratánál, az ugróbicskák, a szuronyok, a boxerek és a teleszkópszerűen kinyíló vasrudak mindennaposak az elkobzott gyilkok listáján.

A polgárok egyre türelmetlenebbek, a perek során sokan hideg fegyvert is használnának érveléskor (Ótos András felvétele)

A polgárok egyre türelmetlenebbek, a perek során sokan hideg fegyvert is használnának érveléskor (Ótos András felvétele)

A bíróság bejáratánál elcsípett személyek nagy része a Nejlon piacon vásárolja a hideg fegyvereket, leginkább a kabát belső zsebében, vagy a nadrágszíjra erősítve próbálják becsempészni – írta a Dnevnik napilap.

Egy emlékezetes alkalommal egy ember bozótvágó kést rejtett el a nadrágjában, és megpróbálta eljátszani, hogy gipszben van a lába, azért lépked furcsán. Később kiderült, hogy a bírósági per egyik résztvevőjén szeretett volna bosszút állni.

– A bíróságra folyamatosan érkeznek az emberek, a bejáratnál felállított fémdetektor jelzi, ha valakinél fémtárgy van, kollégáim megvizsgálják a gyanús táskát, bőröndöt. Ha tiltott fegyvert találunk, kiállítunk egy bizonylatot az elkobzásáról, majd átadjuk a szabálysértési eljáráshoz szükséges dokumentációt – mondta Slobodan Knežević, az újvidéki bíróság biztonsági szolgálatának a főnöke. Hozzátette: a számítógépes adatok alapján elmondható, hogy naponta 3000–5000 ember megy be az újvidéki bíróság épületébe.

– Abban az esetben, ha maroklőfegyvert találunk, azonnal értesítjük a rendőrséget, ők pedig a helyszínen szabálysértési feljelentést tesznek. Ezek az esetek ritkán fordulnak elő, de megtörtént már olyan is, hogy büntetett előéletű személyek pl. hagyatéki tárgyalásra jövet magukkal hozzák a fegyvert. Sőt, olyan eset is előfordult már, hogy az elhunyt személy fegyverét a bíróságon akarják átadni, nem a rendőrségen.

Knežević majdnem negyven éve dolgozik a bíróság biztonsági szolgálatában, szerinte régebben az emberek sokkal fegyelmezettebbek voltak, rendesen viselkedtek, manapság azonban más a helyzet. A bíróságra járó polgárok egyre türelmetlenebbek, egyre gyakrabban sértegetik a személyzetet és a bírókat. A bíróság biztonsági szolgálatának főnöke szerint meglepő, hogy az utóbbi időben a kiskorúak és a nők okozzák a legtöbb gondot.