2024. március 28., csütörtök

A fűtésköltség emeli az árakat

Gulyás Oldal Lajos királyhalmi virágtermesztő már másfél évtizede foglalkozik fóliasátras növénytermesztéssel. Háromszáz négyzetméter fóliával fedett területen termeszt balkonnövényeket, többek között muskátlit, petúniát, begóniát. A konyhakerti növények közül paradicsom, uborka, paprika és tök fog szerepelni az idei kínálatában.

Pompás balkonnövényekkel készülnek az idényre (Fotó: Gergely Árpád)

Pompás balkonnövényekkel készülnek az idényre (Fotó: Gergely Árpád)

– Jelenleg csak fűtött fóliákban lehet dolgozni. Többnyire ketten végezzük a teendőket a feleségemmel – habár feleségemnek van munkahelye is –, alkalomadtán egy unokatestvérem is besegít, ha valami sürgős vagy nagyobb munkát kell elvégezni. Pár ezer növényünk van, kínálatunkban szerepelni fog a salvia, a folyós tátika, a napsugárvirág és csüngőbegóniák is – mondta Lajos.

A fűtésköltségek, akárcsak más termesztőknél, Gulyás Oldal Lajosnál is tetemes kiadást jelentenek, ugyanis a száz négyzetméteres fóliaház fűtésére több mint tíz tonna szén és több köbméter fa fogyott el. A nagy hidegekben éjszaka is tüzelniük kellett, hogy ne aludjon ki a tűz reggelig. A fóliasátrakban folyamatosan kell tartani a meleget, fagypont alá nem süllyedhet a hőmérő higanyszála.

Gulyás Oldal Lajos királyhalmi virágtermesztő (Fotó: Gergely Árpád)

Gulyás Oldal Lajos királyhalmi virágtermesztő (Fotó: Gergely Árpád)

– A tűzrevaló a végét járja, az elkövetkező hetek időjárásától függ, elég lesz-e a tűzrevaló vagy kell még vásárolnunk. Levegőztetni az ajtókon keresztül tudunk, de azt is mértékkel, mert a legfontosabb megőrizni a benti meleg levegőt. Ami az árakat illeti, azt a vásárlóerő fogja meghatározni, habár valamennyit emelni kell az árakon a megnövekedett fűtésköltség miatt. Az első értékesítés március végén, április elején várható. Természetesen időjárásfüggő, ugyanis hiába lesznek palánták, ha a kinti hőmérséklet még nem alkalmas, hogy kiültessék őket az emberek, így addig nem vásárolnak, amíg nem lesz kedvező az időjárás. A petúniák az első virágok, amelyek kevésbé érzékenyek a hidegre, a balkonnövényeket viszont csak tizenöt-húsz fokos hőmérsékletre lehet kivinni. Nyáron főként a levegőztetésre kell ügyelni, ugyanis ha nem figyelünk oda, a hőmérséklet nagyon gyorsan elérheti a negyven-ötven fokot, és abban az esetben tönkremennek a növények. Egész évben akad tennivaló, a növények érzékenyek és odafigyelést igényelnek – mondta Gulyás Oldal Lajos.