2024. március 28., csütörtök

Harmincezer eurós donáció

Szaktudás és korszerű berendezések a hatékonyabb gyógyításért a szabadkai Közkórházban

A Phiwa leányvállalat és a Bama vállalat által a Batschka Stiftung Alapítvány harmincezer euró értékű egészségügyi felszerelést adományozott a szabadkai Közkórház kardiológiai osztályának. A jelentős adomány kapcsán tegnap megtartott sajtótájékoztatón jelen volt dr. Slobodan Puškar kórházigazgató, dr. Aleksandar Živković, a kardiológiai osztály főorvosa, valamint a donátorok részéről Tót Valéria, a RUWA igazgatónője, Sabine Shusster, a Phiwa igazgatónője és Ronald Bin, az R&W igazgatója.

Az alapítvány először 2006-ban adományozott a szabadkai Közkórháznak, mégpedig egy húszezer euró értékű ultrahangos készüléket és egy tizenöt ezer euró értékű, az önkéntes véradás által összegyűjtött vér lefagyasztására szolgáló készüléket. Ezt követően a Mentőszolgálat harmincöt járművének javítását segítették anyagilag. A Bama vállalat 2015 márciusában tízezer eurót adományozott a Gyermekosztálynak bútorkészítésre, valamint a helyiségeik felújítására.

A hatékony gyógyítás érdekében korszerű egészségügyi berendezésekre van szükség (Fotó: Gergely Árpád)

A hatékony gyógyítás érdekében korszerű egészségügyi berendezésekre van szükség (Fotó: Gergely Árpád)

A múlt év decemberében a Batschka Stiftung Alapítvány a Phiwa leányvállalat és a Bama vállalat által a kardiológiai osztálynak harmincezer euró értékű egészségügyi felszerelést adományozott. A felszerelést az említett vállalatok megbízásából a belgrádi Schiller Kft. hozta el Szabadkára. Két EKG berendezést, valamint két vérnyomás holtert kapott a kórház, amelyeket a tegnapi sajtótájékoztatón a média képviselőinek is megmutattak. Mint azt dr. Aleksandar Živković, a kardiológiai osztály főorvosa elmondta, az egyik EKG berendezés a Koronária egységben, a másik pedig a kardiológiai osztályon üzemel.

– Térségünkben az elhalálozottak több mint a fele szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Az említett berendezésnek köszönhetően hatékonyabban és gyorsabban tudunk reagálni, mert adatokat lehet archiválni, vagy átküldeni elektronikusan más intézményekbe vagy osztályokra, ezáltal felgyorsítva a diagnosztizálási folyamatokat. Az EKG holterek javallottak szabálytalan szívműködés, szédülés, mellkasi fájdalom kivizsgálása során, valamint a gyógyszeres kezelés hatékonyságának felmérésében. A vizsgálat 24 órán keresztül rögzíti a szív elektromos jeleit, amit később kiértékel a szakorvos. Az EKG holterek segítségével napi huszonnégy órán keresztül követhetőek a vérnyomásértékek, a kapott paraméterek alapján korrigálható az adott terápia. Az EKG vizsgálat által kapott elektrokardiogramm segíti a szakorvost a helyes diagnózis felállításában. Nem elegendő a szaktudás, korszerű egészségügyi berendezésekre is szükség van a minél hatékonyabb gyógyítás érdekében – mondta a főorvos.

Tót Valéria, a RUWA igazgatónője elmondta, hogy mindenkinek az egészség van első helyen, éppen ezért a jövőbeni támogatásról is biztosította a kórház vezetőségét.

– Igyekszünk mindig ott segíteni, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre. Bízom benne, hogy az idén még tudunk adományozni, a kórház igényeivel összhangban a gyógyítás hatékonysága és gyorsasága érdekében – mondta Sabine Shusster, a Phiwa igazgatónője a sajtótájékoztatón.

Ronald Bin, az R&W igazgatója elmondta, hogy a színvonalasabb kórházi szolgáltatások érdekében a jövőben is ilyen és hasonló adományokkal fogják támogatni a szabadkai Közkórházat.