2024. március 29., péntek

Kis vízerőműveket építenének a DTD csatornán

A Duna–Tisza–Duna (DTD) vízrendszer csatornahálózata kiaknázási lehetőségeiről tájékozódott kedden Vajdaság AT Kormánya.

A Vajdaság Vizei Közvállalat a DTD vízrendszer és a Tisza hidroenergetikai mutatóiról készült tanulmány alapján összefoglalta, milyen lehetőségek vannak itt kis vízerőművek működtetésére. A tanulmány meghatározta azokat a feltételeket, amelyek elengedhetetlenek a kis vízerőművek építéséhez a DTD vízrendszerében. Eszerint ilyen lehetőség mutatkozik Törökbecsénél a tiszai gáton és a vízrendszer bánáti oldalán, a bácskai oldalon viszont további elemzésekre van szükség.
A tartományi kormány álláspontja az, hogy szükség van ilyen mini vízerőművekre a DTD vízrendszerben, amely jelentős megújulóenergia-forrást képez. A kormány támogatja a Vajdaság Vizei Közvállalatot abban a szándékában, hogy nyilvános-privát partnerségi eljárást indítson mini vízerőművek építése végett. A testület egyúttal meghagyta a közvállalatnak, hogy a vonatkozó törvénnyel összhangban mérje fel a nyilvános-privát partnerségi modell alkalmazásának indokoltságát azokon a helyeken, amelyeket megfelelőeknek tartanak ilyen vízerőművek építésére.
A tartományi kormány tegnapi határozata szerint 2,8 millió dinárt fordítanak a költségvetési tartalékból a nagykikindai Szent Száva Általános iskola tornaterme tetőzetének kicserélésére.