2024. április 19., péntek
Teke

„Magam sem tudom, hogy győztem le!”

Zavarkó Vilmos egy végsőkig kiélezett döntőben szerezte meg élete első világkupaaranyát

Mint ahogy arról röviden a tegnapi újságban beszámoltunk, a németországi Straubingban tartották meg a 22. tekevilágkupát, s Zavarkó Vilmos révén aranyérem született a felnőttmezőnyben, a fiatalabb felnőtteknél (U23) pedig Kristina Ljubenković és Igor Kovačić révén ezüst-, illetve bronzérmet nyert még a szerbiai különítmény.

Zavarkó esetében azért különleges ez az aranyérem, mert az egyébként tekintélyes éremkollekciójából már csak ez hiányzott, hiszen Vili kilencszeres felnőtt világbajnok is egyben. A döntőben egyébként a német bajnok Daniel Schmidet győzte le 656:652 arányban, de az utolsó szett előtt még ellenfele vezetett 2:1-re és 22 fával. Ám nem lenne Zavarkó a világ legjobb játékosa, ha nem tudná ezt is behozni: Vili az utolsó tisztázásban négy kilencest dobott, s ezzel megfordította az állást. „Tudtam, hogy nem lesz könnyű mérkőzés. Schmid igen motivált volt, szettről szettre »emelte« az eredményt, de az utolsó részt hibátlanul játszottam le, s még magam sem tudom, hogyan győztem le. Őszintén, a második és a harmadik szettben teljesen tehetetlenül éreztem magam, mert például a harmadik játékrészben hat kilencest dobott tisztázásban, én meg egyet sem! Egyedül az tartotta bennem a lelket, hogy majdcsak hibázik, s azt nekem ki kell használnom. Így is lett, s közben hihetetlen segítséget kaptam a szurkolóktól, a csapattársaimtól, akiknek ezúton köszönném meg a segítséget!” – nyilatkozta az óbecsei fiatalember, aki szerint nem jelentett különösebb motiváltságot, hogy eddig még nem nyert világkupaaranyat: „Szép minden titulus birtokosa lenni, hiszen ezt biztosan feljegyzi a történelem, de vannak még versenyek, rekordok és célok, amelyeket meg lehet még előzni. Motiváltság még sok van bennem” – mondta Zavarkó.

Kristina Ljubenković a döntőben is igyekezett, de a legtöbb, amit a cseh Natálie Topičová ellen elérhetett, az a 2:2-es szettarány. Ellenfele a végén 26 fával nyert – megérdemelten.

Igor Kovačić szintén nagyon közel volt a fináléhoz, hiszen a szlovén Timi Jurančič az elődöntőben 661:660-ra (2:2) győzött ellene, tehát szorosabb már nem is lehetett volna a meccs. Emlékeztetőül: a szerb versenyző 2013-ban Zalaegerszegben aranyérmes volt ebben a mezőnyben.

Dobogósok, U23, férfiak: 1. Matt Zatschkowitsch (osztrák), 2. Timi Jurančič (szlovén), 3. Igor Kovačić (szerb) és Sebastian Rüger (német). Nők: 1. Natálie Topičová (cseh), 2. Kristina Ljubenković (szerb), 3. Klara Sedlar (horvát) és Marusa Forjanič (szlovén).

Felnőttek, férfiak: 1. Zavarkó Vilmos (szerbiai), 2. Daniel Schmid (német), 3. Lukas Huber (osztrák) és Aleš Blaž (szlovén). Nők: 1. Hana Wiedermannová (cseh), 2. Szajkó Éva (szlovéniai), 3. Nicole Plamenig (osztrák) és Sáfrány Anita (magyar).