2024. április 25., csütörtök

Útlezárással fenyegetőznek a kombisok

A fuvarozók nem hajlandóak elfogadni a már hatályba lépett törvény rendelkezéseit – Ha nem teljesítik a követelésüket, lezárják a hidakat, a fontosabb utakat és a legnagyobb határátkelőket i

Vasárnap lépett hatályba a közúti személyszállításról szóló törvény, amely az eddiginél jóval szigorúbb büntetésekkel fenyegeti azokat a kombisokat, akik személyszállítást végeznek a járműveikkel. A törvényes rendelkezések értelmében már eddig sem lett volna szabad kombival személyeket szállítani. A kombisok nem állnak el attól a követelésüktől, hogy a törvényhozó módosítsa a jogszabálynak a számukra elvitatott rendelkezéseit, ellenkező esetben radikális módszerekhez folyamodnak.

A közúti személyszállításról szóló törvény értelmében autóbusznak számít a több mint kilencüléses gépjármű – beleszámítják a sofőr ülését is –, személygépkocsinak pedig a legfeljebb kilencüléses. Távolsági személyszállítást kizárólag autóbusszal végezhetnek a fuvarozók. Taxiszolgáltatást legfeljebb ötüléses személygépkocsival végezhetnek, kizárólag annak a helyi önkormányzatnak a területén, amely kiállította a vállalkozónak vagy a vállalatnak a szükséges engedélyt. Nemzetközi személyszállítás csakis autóbusszal megengedett. Mindebből adódóan a kombik kiszorultak a személyszállításból. Ez alól természetesen kivételt képeznek a magánjellegű, nem kommerciális célú utazások.

A kombis fuvarozókat tömörítő országos egyesületben azt mondták, kitartanak, és ha kell, útlezárásokkal harcolnak érdekeikért. Ha nem teljesítik követelésüket, és a törvényhozó nem teszi számukra lehetővé a személyszállítást, hidakat, fontosabb utakat és a legnagyobb határátkelőket is lezárják gépjárműveikkel – fenyegetőznek a kombisok. Az egyesület közleménye szerint a következő napokban egyeztetnek a sztrájkról, majd ezt követően a lakosságot is tájékoztatják. A nyilvántartások szerint az országban nagyjából 40 ezer kombi van.