2024. március 28., csütörtök

Újfent a migránsválságról

Szerbia és Ausztria a jövőben is segíti egymást a válság kezelésében

A migránsválság és annak kezelése állt az Aleksandar Vučić kormányfő és a Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter közötti beszélgetések középpontjában. A tegnapi találkozó után megtartott sajtótájékoztatón a szerb miniszterelnök elismerően nyilatkozott Kurz magatartásáról. Szavai szerint azon kevés nyugati politikusok közé tartozik, akik fontosnak tartják a balkáni régió helyzetét és az itt élő emberek sorsát, életkörülményeit. Sem Szerbia, sem Ausztria nem kíván a migránsok parkolójává válni – szögezte le a kormány első embere, és hozzátette, hogy ez az álláspont természetesen nem zárja ki az emberséges magatartást. Szerbia eddig sem alkalmazott erőszakot a migránsokkal szemben, és a jövőben sem óhajt, emberséges és szolidáris marad – emelte ki Vučić.

A két kormányfő a tárgyalásaikat követő sajtótájékoztatón (Beta/AP)

A két kormányfő a tárgyalásaikat követő sajtótájékoztatón (Beta/AP)

Az viszont nem lenne jó, ha Szerbia a migránsok parkolójává válna, vagy a legmagasabb árat fizetné a migránsválságért. A Szerbiában tartózkodó migránsok 90 százaléka valamelyik ideiglenes befogadóállomáson tartózkodik. A többieket ezúton szólítom fel, hogy az utcák helyett válasszák inkább valamelyik befogadóállomást. Azt is tudom, hogy erre miért nem hajlandóak. Ha a rendszeren kívül maradnak, egyszerűbben vehetik fel a kapcsolatot az embercsempészekkel, akik azt ígérik, hogy eljuttatják őket valamelyik nyugat–európai országba. Mindent megteszünk, ami tőlünk telik. Sok más országgal ellentétben Szerbia eleget tesz vállalt kötelezettségeinek. Más országok azt ígérték, hogy befogadnak több ezer migránst, végül egynek sem adtak otthont, sőt, kitoloncolják őket. Ausztria külügyminiszterével sok mindenről beszélgettünk, egyebek mellett a migránsok útvonaláról is. Elviccelődtünk azon, hogy mennyire szoros a szerb és az osztrák rendőrök közötti együttműködés. Az osztrák rendőröket ezúttal szívesen látjuk országunkban, nem úgy, mint száz évvel ezelőtt. Hálásak vagyunk, amiért felszerelésükkel és tapasztalatukkal segítik szerbiai kollégáik munkáját. Reméljük, hogy a rendőrségeink közötti együttműködés tovább mélyül – taglalta Vučić.

A sajtótájékoztató folytatásában a két ország közötti bilaterális kapcsolatokat méltatta a szerb kormány első embere, kifejezve reményét, hogy az együttműködés elmélyítésének valós alapjai vannak, majd köszönetet mondott, amiért Ausztria elhivatottan támogatja Szerbia európai uniós csatlakozását. Vučić végül reményét fejezte ki, hogy a jövőben még több osztrák vállalkozó választja beruházása célországául Szerbiát, és hozzátette, hogy az osztrák beruházók már vezető szerepet töltenek be Szerbiában.

Sebastian Kurzot Ivica Dačić is fogadta (Beta)

Sebastian Kurzot Ivica Dačić is fogadta (Beta)

A folytatásban nyilatkozó Kurz arról biztosította hallgatóságát, hogy Ausztria a jövőben is támogatja Szerbia európai útját, majd a két ország közötti politikai és gazdasági kapcsolatok színvonalát méltatta. Szerbiában megközelítőleg 500 osztrák vállalat üzletel, mindannyian elégedettek a feltételekkel, és örömmel fogadják az országban megkezdett reformokat – emelte ki Kurz. Szavai szerint a legtöbb osztrák vállalat terjeszkedni és építkezni szeretne Szerbiában, és ez egyértelműen Aleksandar Vučić érdeme. Az osztrák külügyi tárca vezetője végül köszönetet mondott Vučićnak, amiért Szerbia konstruktívan áll hozzá a migránsválság kezeléséhez, valamint hangsúlyozta a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásának fontosságát. 

Operatív tanácskozás az emberkereskedelemről

A késő délutáni órákban Kurz, aki Ausztria külügyminisztereként az EBESZ elnöklői tisztségét tölti be, részt vett az emberkereskedelem elleni küzdelemért felelős ügyészek és rendőrök regionális, operatív jellegű találkozóján. Szerbiát egyebek mellett Nebojša Stefanović belügyminiszter és Zagorka Dolovac köztársasági ügyész képviselte a szerbiai, a horvátországi és a bolgár ügyészek, rendőrök számára megszervezett találkozón, amelyen Szerbia gépkocsikat és IT-felszerelést kapott ajándékba. A felszerelést az emberkereskedelem-ellenes küzdelemmel megbízott központi egység használhatja munkája során. Andrea Orizio, az EBESZ szerbiai küldöttségének vezetője is részt vett az operatív egyeztetésen.