2024. április 19., péntek

Tragédia fenyeget Kaliforniában

Átszakadhat az USA legmagasabb gátja – 200 ezer polgár lakoltattak ki

Majdnem 200 ezer lakos kimenekítését rendelték el a megrongálódott Oroville völgyzáró gát régiójában, az egyesült államokbeli Kalifornia állam északi részén. A gát egyik kiegészítő túlfolyóját az összeomlás fenyegeti.

Az MTI szerint a 230 méter magas gát az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb ilyen létesítménye, az Oroville-tó végében, Oroville városka közelében helyezkedik el, Sacramento várostól 105 kilométerre északra. A legfrissebb hírek szerint megközelítőleg 200 ezer embernek kell elhagynia otthonát. Butte megye seriffje a közösségi médiában közzétett üzenetében azonnali evakuálást rendelt el.
A terület hatóságai és a mérnökök már múlt csütörtökön megkezdték a tó vizének leengedését. Akkor fedezték fel, hogy a túlfolyó betonfalából nagyobb méretű darabok hiányoznak. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az elkövetkező órákban felmondhatja a szolgálatot a túlfolyó, amelyet korábban sosem kellett használni, most viszont a heves esőzések és a hirtelen hóolvadás miatt szükség mutatkozott használatára, viszont a túlfolyó súlyos erózió következtében megrongálódott.
Több olyan értesülés is napvilágot látott, hogy a mérnökök és környezetvédők már több mint egy évtizeddel ezelőtt figyelmeztették az illetékeseket a gát rossz állapotára. Tizenkét évvel ezelőtt szövetségi és állami hivatalok, valamint több, vizekért felelős ügynökség is elvetette azokat a beadványokat, amelyekben környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek figyelmeztettek a gát rossz állapotára, illetve arra, hogy nagyobb esőzés, vagy hóolvadás esetén tragédia történhet. A három különböző környezetvédő szervezet beadványában azt indítványozta, hogy újabb betonrétegekkel erősítsék meg a gátat, elsősorban a legrosszabb állapotban lévő túlfolyót.