2024. április 18., csütörtök

Dačić Vučićra fogadna

A szocialisták csak akkor nem állítanak saját elnökjelöltet, ha a kormányfő lesz a kormánykoalíció közös jelöltje

A Szerbiai Szocialista Párt elnöke, kormányfő-helyettes, Ivica Dačić, kitart amellett, hogy az aktuális kormánykoalíciónak közös jelölttel kellene részt vennie az elnökválasztási versengésben és ennek a jelöltnek Aleksandar Vučić kormányfőnek, a Szerb Haladó Párt elnökének kellene lennie. Vučić az egyetlen, aki már első körben megnyerné a választást, nyomatékosította a szocialisták első embere. Mint hozzátette, azt persze nem tudhatja, hogy Vučić végül hogy dönt, az SZSZP viszont nem kételkedik benne, hogy az elnökválasztáshoz nagy körültekintéssel kell hozzáállni.
Ez nem azt jelenti, hogy a szocialistáknak rossz véleménye van Tomislav Nikolić aktuális államfőről, az SZHP volt elnökéről, abbéli véleményüktől viszont nem állnak el, hogy az elnökválasztástól rendkívül sok minden függ, hiszen annak eredménye rányomja bélyegét a politikai stabilitásra és a hatalmi koalíció sorsára, magyarázta Dačić.
– A korábbi elnökválasztások során szerzett rossz tapasztalatok is azt igazolják, hogy a választáshoz komolyan kell hozzáállni, ellenkező esetben elveszítik a választásokat. Ha a hatalom már az első körben nyerni szeretne, Vučićnak kell elnökjelöltnek lennie. Ezért is vélem úgy, hogy az aktuális hatalmi koalíciónak egységesnek kell maradnia és közös jelöltet indítania. Pártunk biztosan nem kockáztatja identitását egy olyan személy miatt, aki nem győzne első körben – fogalmazott Dačić.
Az SZSZP elnöke korábban azt mondta, ha a kormányfő nem jelölteti magát, ő maga lesz az SZSZP elnökjelöltje.