2024. április 26., péntek

Katonai iskolák bemutatkozása

Nagybecskereken tegnap a Katonai Gimnázium és a Katonai Akadémia tanárai, diákjai és növendékei mutatták be, hogy mit kínálnak a katonai pályát választó fiataloknak.

A katonai pálya iránti érdeklődés felkeltését szolgáló rendezvényen – melyet a helybeli kultúrközpontban tartottak meg – a közép-bánáti általános és a középiskolák végzős diákjai vettek részt.
A Katonai Gimnázium száz diákot, a Katonai Szakközépiskola ötven diákot vesz fel, a Katonai Akadémia 81 növendéket, a Katonai Akadémia Orvosi Kara pedig 20 növendék számára biztosít helyet.
– Mi azt mondjuk, hogy nem promóciót csinálunk, hanem ismertetőt. Promócióra nincs szükségünk, mert évről-évre nagy az érdeklődés a katonai hivatás iránt. Héttől tizenhat jelölt pályázik egy helyre. Mindig jó káderállományt kapunk. Mi azokat a helyeket járjuk, ahonnan kevés a jelentkező, de viszont jók a jelentkezők. Ami Nagybecskereket illeti, mondhatom, hogy innen jó jelöltek pályáznak. Kiváló kadétok és jó tisztek lesznek – mondta Uroš Domazet alezredes.
A bemutatón felszólaltak a Katonai Gimnázium diákjai és a Katonai Akadémia növendékei is. Vojislav Vujičić növendék elmondta, hogy végzősként elégedett a feltételekkel, amelyeket a Katonai Akadémia nyújt. A tantervet pedig a legmagasabb mércék alapján valósítjuk meg.
A Katonai Gimnáziumban nemrég óta lányok is tanulnak.
– Mi vagyunk a lányok első korosztálya a Katonai Gimnáziumban, azzal a céllal, hogy utána a Katonai Akadémián folytassuk tanulmányainkat. Kislányként pilóta szerettem volna lenni, és ezért iratkoztam a Katonai Gimnáziumba. Elégedett vagyok az elhelyezéssel, négyágyas szobákban vagyunk, sportolási és számos más lehetőséget biztosítanak számunkra – mondta Kristina Spasojević, a Katonai Gimnázium diákja.
A katonai pályát választó diákok és a növendékek számára biztosítva van a kollégiumi elhelyezés, ingyenes az étkeztetésük, akárcsak az egyenruha, ruházat, a tankönyvek. Havonta 5000–15 000 dináros támogatást kapnak. Iskoláztatásuk befejezése után pedig biztosítva van a munkahelyük.
– Másfél év múlva lesz munkahelyem, miután befejezem a negyedik évet. Remélem, hogy az olyan lesz, mint amilyent elképzeltem, mégpedig a pénzügyi szolgálatban szeretnék dolgozni. Ebben a szolgálatban elég sok nő dolgozik – mondta Maša Ilić, a Katonai Akadémia növendéke.
A Katonai Gimnázium pályázatát már kiírták és március 15-éig tart. A Katonai Akadémiára, a Katonai Akadémia Orvosi Egyetemének és a Katonai Szakközépiskolának a pályázatait február 13-án teszik közzé, és március 31-éig várják a jelentkezéseket.