2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS

Azok az utolsó másodpercek…

Szabadkán megtartották az idei U23-as kötöttfogású országos bajnokságot, amelyre 15 klub 66 versenyzőt nevezett be. Első pillantásra kicsinek tűnik ez a létszám, de ez a rideg valóság a szerbiai birkózásban, s még örülhetünk is, hogy helyenként láttunk jó birkózókat és parázs összecsapásokat. A döntők legnagyobb meglepetését Slobodan Saulić okozta, a fiatalember ugyanis a 66 kg fináléjában klubtársával, az addig kiválóan küzdő és sokkal tapasztaltabb Dudás Róberttal találkozott, de Robi fel sem eszmélt még, amikor ellenfele már két olyan dobást vágott rajta, hogy azonnal vége is lett a meccsnek. Saulićot mindjárt meg is dicsérte Milorad Dokmanac szövetségi kapitány, ám felhívta a fiú figyelmét arra, hogy a mostani sikere a tehetsége eredménye, és sokat kell még dolgoznia az igazi sikerekért. Dokmanac hangsúlyozta, figyelemmel kíséri Saulić fejlődését, s ha a fiatalember szorgalmasan edz, bekapcsolják a válogatott ifjúsági programjába.

Ha a szabadkai Saulić volt a legboldogabb ember a kiserdei sportcsarnokban, a legmérgesebb nyilván Zörgő László zentai edző lehetett, mert tanítványai szinte hihetetlen módon veszítettek el fontos mérkőzéseket. Polgár Ákos és Almási Bence is az utolsó pillanatokban kapott ki, olyannyira, hogy például Ákos vereségét percekig nézték vissza a bírók, de a „legtragikusabb” módon a tréner unokaöccse, Zörgő Iván járt, aki még Magyarkanizsán megígérte, hogy ezen a versenyen mutatja meg igazi arcát. Így is tett, okos birkózással egészen a döntőig verekedte el magát, ahol a kellemetlen belgrádi Žarko Velimirović várt rá. Iván ezen a meccsen is okosan, bátran küzdött, s végig vezette a párharcot, nyolc másodperccel a vége előtt is 2 pont volt az előnye, de akkor megengedte, hogy ellenfele valósággal rávesse magát, még dobást is kivitelezett rajta, szó szerint az utolsó másodpercben! Ezt az esetet is visszanézték a bírók, de sajnos a belgrádi akciója még a gongszó előtt megkezdődött, így övé lett a bajnoki titulus.

A zentaiak egyébként összesen négy érmet szereztek, de ez a – kiírásnál még fiatalabb, de kiváló – nemzedék a következő években sok örömet, még ennél is többet okoz majd a most még bosszankodó edzőjüknek és a szurkolóiknak.

Dobogósok, 59 kg: 1. Aleksandar Oluić (Soko), 2. Nagy Dániel (Zenta), 3. Penjov Edvin (Spartacus), Petar Pavluković (Soko). 66 kg: 1. Slobodan Saulić (Spartacus), 2. Dudás Róbert (Spartacus), 3. Stefan Pajić (Zenta), Milja Đukanović (belgrádi Radnički). 71 kg: 1. Sava Mioković (Soko), 2. Slavko Vuković (Novi Sad), 3. Gulyás Viktor (Spartacus), Stefan Liščević (zombori Radnički). 75 kg: 1. Žarko Velimirović (Partizan), 2. Zörgő Iván (Zenta), 3. Luka Živanović (Partizan), Csikós Norbert (Spartacus). 80 kg: 1. Penjov Ervin (Spartacus), 2. Milan Reljić (Soko), 3. Lackó Filip (Spartacus). 85 kg: 1. Žarko Dickov (belgrádi Radnički), 2. Božidar Baltić (Partizan), 3. Csábi Valentin (Proleter), Nikola Todoroski (Crvena zvezda). 98 kg: 1. Horváth Szabolcs (Spartacus), 2. Jankovics Emil (Spartacus), 3. Almási Bence (Zenta), Filip Petrovski (TENT). 130 kg: 1. Boban Živanović (Partizan), 2. Branko Živanović (Partizan), 3. Stojan Dević (Novi Sad), Gavran Peić (Aleksandrovo). Összesítettben: 1. Spartacus 43, 2. Partizan 27, 3. Soko 24 ponttal stb.