2024. április 16., kedd

A szülőföldön való boldogulás a célja a nemzetpolitikának

A nemzetpolitikai államtitkár szerint kiemelten fontos, hogy a nemzeti kisebbségek minél inkább ismerjék jogaikat és éljenek is azokkal.

Potápi Árpád János a Jogkiterjesztési küzdelem: eszközök és lehetőségek Ukrajnában címmel rendezett pénteki konferencián felidézte az ukrajnai önkormányzati választásokat, és azt, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) történelmi sikereket ért el, újra van országgyűlési képviselője is a magyarságnak. A KMKSZ ezzel jelentősen segítheti az ukrán és a magyar kormány együttműködését, egyfajta hidat képezve – mutatott rá.

Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy az ukrán politika, a közvélemény is támogassa a nemzetpolitikai célokat. A magyar kormány semmilyen olyan helyi célt nem támogat, ami az ottani szervezetek, történelmi egyházak elképzelésének nem felel meg – rögzítette a nemzetpolitikai államtitkár.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke elmondta: jelentős visszalépéseket tervez az ukrán fél az oktatás és nyelvhasználat területén egyaránt. Jogilag nem lenne például meghatározva, mit jelent az, hogy az ukrán nyelv mellett használnának egy másik nyelvet. Hasonló a helyzet a nemzeti kisebbségek jogait érintő törvénytervezetnél is – jegyezte meg.

Ugyanakkor úgy látta, van még remény arra, hogy ne történjen meg a legrosszabb. Ukrajna európai integrációja, belső stabilitása nem valósulhat meg anélkül, hogy a kisebbségek jogait ne biztosítanák – fogalmazott a KMKSZ elnöke.