2024. április 16., kedd

Az évtized legjobb eredményei

Bő egy év alatt négy tonna drogot foglalt le a rendőrség

A rendőrség hatékony küzdelmet folytat a bűnözés megfékezése érdekében az elmúlt 14 hónapban, a legnagyobb hangsúlyt pedig a kábítószer-csempészet visszaszorítására fektetik, jelentette ki belgrádi sajtótájékoztatóján Nebojša Stefanović belügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy a kábítószer elleni harcot tovább kell fokozni, annak ellenére, hogy az elmúlt 14 hónap alatt 4 tonna drogot foglalt le a rendőrség, ami az elmúlt nyolc-tíz esztendő legkimagaslóbb eredményének számít.

A belügyi tárcavezető szerint a lefoglalt kábítószer mennyisége kétszer akkora, mint 2008 és 2012 között. Beszámolója szerint 14 bűnbandát is sikeresen felszámoltak az elmúlt bő egy év során, 47 drogbárót és segítőt kísértek be, 54 kábítószer-előállítással foglalkozó laboratóriumot zártak be.

Egyéb eredményeket is közölt: sikerült a miniszter szerint csökkenteni a gépkocsilopások számát is, mert míg korábban naponta 12 autót loptak el, ma háromszor kevesebb az ilyen esetek száma.

Folyamatosan csökken a gyilkosságok száma is, emelte ki Nebojša Stefanović. 2004 és 2012 között 140–150 gyilkosságot követtek el évente, ma ez a szám 100 körül mozog.

Meggyőződésének adott hangot, hogy Szerbia megfelelően kezeli a migránsválságot is, s köszönetet mondott azoknak a rendőröknek, akik ebben a folyamatban bármilyen módon is részt vettek – Szerbián már több mint egymillióan haladtak át.