2024. április 19., péntek

Év végén már szelektálunk

A Szabadkai Regionális Hulladéklerakó üzembe helyezésétől kezdve fokozatosan állunk át a háztartási szelektív hulladékgyűjtésre

Nem végleges ütemterv szerint várhatóan augusztusban kezdődhet meg a Békova és Orom között épülő Szabadkai Regionális Hulladéklerakó tesztelése, és attól számítva egy hónap elteltével indulhat a próbaüzem. Ez azt jelenti, hogy ősztől a Szabadkán, Zentán, Magyarkanizsán, Törökkanizsán, Csókán, Topolyán és Kishegyesen gyűjtött hulladék szelektálva a regionális hulladéktárolóban köt ki. Hogy a hulladékot egyenesen oda viszik-e, vagy átrakóállomáson keresztül jut el a tárolóba, az az adott település távolságától függ. A távolabbi településekről a költséghatékonyság érdekében átrakóállomásokról jut el a hulladék a központba. Ilyen átrakóállomás Zentán, Magyarkanizsán és Topolyán (már elkészült) épül. Az átrakóállomásokra viszik be a szemeteskocsik a lakosoktól begyűjtött hulladékot, és ott egy 32 köbméteres konténerbe átrakva szállítják tovább a központba. A topolyai átrakóállomás a kishegyesi és a topolyai begyűjtött hulladék átrakására vonatkozik, a magyarkanizsai a helyben és a Törökkanizsán gyűjtött hulladékot fogadja, a zentai pedig a Zenta községben és Csókán begyűjtött hulladékot. Minden önkormányzatban lesz hulladékudvar is, azzal, hogy Csókán, Törökkanizsán és Kishegyesen csak hulladékudvarok épülnek. A hulladékudvarok olyan területek lesznek, ahová a nagyobb térfogatú háztartási hulladékot, például zöldhulladékot, építkezési törmeléket és háztartási veszélyes hulladékot vihetnek be a lakosok.

Zentán az átrakóállomás május közepéig elkészül (Gergely József felvétele)

Zentán az átrakóállomás május közepéig elkészül (Gergely József felvétele)

A várhatóan ősszel induló új rendszerrel kapcsolatban rengeteg a kérdés. Hogyan kell majd szelektálni a hulladékot, vajon mennyivel emelkedik a szolgáltatás díja, négyzetméter után vagy személyek után kell-e fizetnünk, milyen rendszerességgel viszik el a hulladékot? Ezen kérdések megválaszolására kértük Kikity Andreát, a regionális hulladéklerakó igazgatónőjét, aki hangsúlyozta, hogy ezek mind olyan kérdések, melyekkel kapcsolatban most kezdik az egyeztetéseket az illetékes önkormányzatokkal és a kommunális vállalatokkal:

– A hulladékbegyűjtést a hulladéktároló üzembe lépése után is a jelenlegi vállalatok végzik majd. Zentán tehát a kommunális közvállalat gyűjti be a hulladékot, és szállítja az átrakóállomásra, Csókán is a kommunális közvállalat gyűjti be, és szállítja a zentai átrakóállomásra, Magyarkanizsán pedig továbbra is a Brantner vállalat gyűjti a hulladékot. Sajnos jelenleg a községekben nem minden településről tudják rendszeresen elszállítani a hulladékot, de az új rendszerben előbb-utóbb erre is megoldást kell találni. Néhol a falvakból csak havonta viszik a szemetet, ami nem elég, de a kommunális vállalatoknak jelenleg nincsenek meg a műszaki feltételeik ahhoz, hogy sűrűbben hordják el a hulladékot. Mivel azonban az év végére, de legkésőbb 2018 elejére megérkeznek az új kamionok és kukák, ezen is tudunk majd javítani. Nagy változás lesz, hogy a lakosságtól kétkukás rendszerrel gyűjtik be a hulladékot, az egyikbe kerül a vegyes hulladék, amit nem lehet újrahasznosítani, a másikba pedig az újrahasznosítható (műanyag, papír, alumínium), és ezeket külön járművel szállítják el, remélhetőleg különböző napokon. A kétkukás rendszert fokozatosan vezetjük be, egyeztetve az önkormányzatokkal és a helyi vállalatokkal. Nagyon sok intézménynek össze kell fognia annak érdekében, hogy jól működjön a rendszer. Ami a kukákat illeti, köztársasági költségvetésből a jelenlegi számítások alapján Zenta 5000 darab 120 litereset kap a vegyes hulladék begyűjtésére (zöld kuka), 1600-at az újrahasznosítható hulladékra (kék kuka), Csókára 2600 kék kukát irányoztunk elő, a magyarkanizsai Brantner viszont nem kap, mert privát céget ilyen módon nem támogatnak a köztársasági költségvetésből.

Ami a díjszabást illeti, valamennyivel biztosan többet kell majd fizetni, de figyelembe kell venni, hogy az eddigiekben csak a szemét elszállításáért fizettünk, a jövőben pedig a hulladék megfelelő kezeléséért is. Előzetes számítások alapján személyenként kb. 65 dináros kezelési költséggel kalkulálunk, de ez még nem végleges. A díjszabásban a jelenlegi törvények szerint az önkormányzatok az illetékesek, ezért velünk és az illetékes intézményekkel egyeztetve ugyan, de ők fogják meghatározni az árakat. Az díjszabásnál figyelembe kell venniük, hogy mekkora a költsége a közvállalatnak a begyűjtés során, és mekkora lesz a költsége a hulladékgazdálkodási rendszer üzemeltetésének. Hogy ezt négyzetméter vagy személyek alapján határozzák-e meg, megint az önkormányzatok hatásköre. Mivel az emberek termelik a szemetet, az irányelv az, hogy személyek után kellene fizetni a szolgáltatásért. Valamennyivel tehát mindképp többe kerül majd a jelenleginél, de figyelembe kell vennünk, hogy hosszú távon sokkal nagyobb költsége van annak, hogy kezeletlenül rakjuk le a hulladékot, és ezzel szennyezzük a talajvizet, a földet és a levegőt. A rendszer kiépülésével ez megváltozik a régiónkban, hiszen előkezelésen esik át a hulladék, vagyis kiválogatjuk az összes újrahasznosítható anyagot, a szerves hulladékot komposztálási folyamatban kezeljük, és a lerakóba csak az kerül, amit semmire sem lehet használni.

A részletek tehát csak ezután fognak kikristályosodni. Jelenleg ott tartunk, hogy a kivitelezők becslései alapján május végéig, június elejéig készül el a rendszer, utána két hónapot vesz igénybe az engedélyek biztosítása, és utána következhet a tesztelés, majd a próbaüzem. A határidők pontos meghatározása most van folyamatban az európai delegációval – magyarázta Kikity Andrea.