2024. április 25., csütörtök

Ötvenhatos emléktáblát avattak Kárpátalján

Szűcs Sándornak, a záhonyi vasútállomás 1956-os főnökének tiszteletére avatott emléktáblát csütörtökön a hős vasutas szülővárosában, a kárpátaljai Csapon Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Gulyás Gergely hangsúlyozta: 1956 magyar forradalmának erejét azok a bátor hétköznapi emberek adták, akik azokban a napokban véghezvitt bátor tetteik által váltak a nemzet hőseivé. Ezek egyike volt Szűcs Sándor – tette hozzá, rámutatva: „miként 1956 megmutatta az egész világnak, hogy mi a nemzetek Dávidja vagyunk, akként Szűcs Sándor helytállása tanúbizonysága annak, hogy a magyar egyben határozott nemzete is a világnak”. Kiemelte: jobb hasonlatot keresve sem lehet találni az egykori záhonyi állomásfőnök cselekedetére arra, hogy a sínek felszedésével, torlaszok emelésével hatvan évvel ezelőtt tíz napon át fel tudta tartóztatni a vasúton a szovjet csapatok magyarországi benyomulását.

Gulyás Gergely az ukrán nyelvtörvény-tervezetre utalva kiemelte: „Minden olyan intézkedés, törvényjavaslat, amely felveti a magyar kisebbségek jogkorlátozásának akár csak a lehetőségét is, teljességgel elfogadhatatlan, azt Magyarország minden esetben, így az ukrán soviniszta nyelvtörvényjavaslatok esetében is a leghatározottabban elítéli.”