2024. április 24., szerda

Jelentős befektetőpartner

Vajdaság fontos szerepet tölt be a Szerbia és Szlovénia közötti együttműködésben

A szlovén kultúra napján, február 8-án Újvidékre látogatott Gorazd Žmavc, a Szlovén Köztársaság határon túli és a diaszpórában élő szlovénokért felelős minisztere, aki aznap este részt vett a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Kredarica Szlovén Egyesület rendezvényén.

Gorazd Žmavc és Nyilas Mihály (Dávid Csilla felvétele)

Gorazd Žmavc és Nyilas Mihály (Dávid Csilla felvétele)

A szlovén küldöttséget és Vladimir Gasparičot, Szlovénia szerbiai nagykövetét tegnap Nyilas Mihály tartományi kormányfőhelyettes, valamint tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Miroslav Štatkić tartományi művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségek kapcsolattartásáért felelős titkár és Ognjen Bjelić tartományi régiófejlesztési, régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkár fogadta.

– A szlovén kultúra napja alkalmából a Vajdaságban élő szlovén nemzeti kisebbség is ünnepel. Ebből az alkalomból látogatott Újvidékre Gorazd Žmavc miniszter úr. Szlovénia és Szerbia, ezen belül Vajdaság kapcsolata igen jó. Szlovénia tapasztalataival sokat segít Szerbiának az európai integrációs folyamatban, és hasznos tanácsokkal lát el bennünket az európai uniós források kérdések kapcsán is. A megbeszélésen felmerült néhány új téma a gazdaság, a művelődés és a kisebbségi jogok terén. Az újvidéki mezőgazdasági vásár a beszélgetésünk során olyan lehetőségként merült fel, amelyen a szlovéniai cégek még inkább jelen lehetnek a jövőben – mondta Nyilas Mihály.

Gorazd Žmavc hangsúlyozta, hogy Vajdaság fontos szerepet tölt be a Szerbia és Szlovénia közötti együttműködésben, főleg a multikulturalizmus megőrzésében. Elmondása szerint ez a stratégiai kapcsolat kiemelt jelentőséggel bír az európai támogatások terén.

– A fiataloknak közös pályázatokkal kell megfelelő mintaképet mutatni – tette hozzá.

Vladimir Gasparič és Pásztor István (Ótos András felvétele)

Vladimir Gasparič és Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is fogadta Vladimir Gasparičot, Szlovénia szerbiai nagykövetét. A találkozón megállapították, hogy Szlovénia és Szerbia, valamint Vajdaság kapcsolata hagyományosan jónak mondható, ezenkívül pozitív előrelépés észlelhető a gazdaság és a művelődés terén.

– A szlovén vállaltok igen aktív szerepet töltenek be a gazdaságunkban. A jelenlévő külföldi cégek számát illetőleg a harmadik helyen állnak, foglalkoztatottak számát tekintve pedig a nyolcadik helyet foglalják el – számolt be a házelnök.

A nagykövet rámutatott arra, hogy a szerbiai cégek jelenléte Szlovéniában egyáltalán nem elhanyagolható, és számukra Vajdaság jelentős befektetőpartner. Emellett elégedettségét fejezte ki, hogy Újvidék 2021-ben Európa kulturális fővárosa lesz.

Pásztor István és Vladimir Gasparič beszélgetést folytatott a Szlovén Nemzeti Tanácsról, valamint a szlovén kultúra napja alkalmából szervezett rendezvényekről is.