2024. április 20., szombat

Jó napot, gazduram!

Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán tegnap délelőtt kétnapos gazdaképző tanácskozás kezdődött, amelynek idei mottója A termőföld a minden. Az agráriumot érintő gyakorlati kérdésekről a kar egyetemi tanárai értekeztek, a politikum képviselői pedig a gazdáknak szánt pályázati lehetőségekről beszéltek. Itt jelentették be, hogy a Vajdasági Mezőgazdaság-fejlesztési Alap idei pályázatai tíz nap múlva jelennek meg.

Mintegy kétezer termelő mutatott érdeklődést az előadások iránt (Dávid Csilla felvétele)

Mintegy kétezer termelő mutatott érdeklődést az előadások iránt (Dávid Csilla felvétele)

Immár ötödik éve hagyományosan februárban szakmai jellegű tanácskozást szerveznek Újvidéken. Tegnap mintegy 2000 termelő, szakmai tanácsadó és több gazdaszervezet jelenlétében zajlott le az esemény első napja, a köztársasági mezőgazdasági minisztérium és a tartomány mezőgazdasági titkárság fővédnökségével.

Tanácskozásunk a térség egyik legnagyobb effajta rendezvényévé nőtte ki magát. A most megrendezésre kerülő, sorrendben az ötödik, 14 témát dolgoz fel különböző területekről – hangoztatta dr. Dragana Latković, a Mezőgazdasági Kar tanára.

– Fő célunk, hogy a szakmai előadások során feleletet adjunk arra a kérdésre, hogyan lehetne növelni a mezőgazdasági kultúrák hozamát – mondta vitaindító beszédében Nedeljko Tica, a Mezőgazdasági Kar dékánja, majd hozzáfűzte: a tanácskozás mottója A termőföld a minden, mert ez a legfontosabb természeti kincsünk, melynek minősége folyamatosan romlik, nélküle pedig egyetlen szakmai tanácskozásnak sincs értelme.

Első témaként Marko Rovčanin a mezőgazdasági titkárság idei támogatásairól beszélt. Elmondta, hogy a titkárság idei költéségvetési kerete valamivel több mint 8 milliárd dinár, és támogatási politikája összhangban lesz a köztársasági mezőgazdasági minisztérium által elfogadottal. Külön kiemelte, hogy a Vajdasági Mezőgazdaság-fejlesztési Alap pályázatainak részleteit mintegy 10 nap múlva pontosítják, és akkor jelentetik meg, emellett a termelők vissza nem térítendő eszközökre pályázhatnak különféle rendeltetésekre, többek között gépvásárlásra, ez esetben a visszatérítés aránya előszámla alapján 50 százalékos lesz. Hozzáfűzte, erre a célra először az idén 100 millió dinárt irányozott elő a tartomány, traktorvásárlás esetén maximálisan 100 kilowattos traktorok beszerzését támogatja majd, és legfeljebb 2 millió dinár lehet a visszatérítés összege.

Szó volt arról is, hogy a gépvásárlás mellett vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a méhészek is, de fóliasátrak telepítésére, öntözőberendezések vásárlására, jégvédelmi hálók beszerzésére, farmok létesítésére, mini tejüzemek és vágóhidak építésére, valamint feldolgozási kapacitások finanszírozására is lesz támogatás. Az érdekeltek a támogatásokról, egyéb részletekről bővebb információt kaphatnak a www.psp.vojvodina.gov.rs honlapon vagy a 021/456-721-es telefonon minden munkanap 8-tól 16 óráig – mondta Rovčanin.