2024. március 29., péntek

Rosszul járhat, aki nem íratja át a járművét

A gépkocsi adásvételekor érdemes azonnal megkötni és hitelesíteni a szerződést

Tele vannak a bíróságok olyan esetekkel, amikor egy parkolási közvállalat, valamely biztosítótársaság vagy egy fizikai személy beperelt valakit, aki az autóját eladta ugyan, de még mindig tulajdonosként tartják nyilván a rendőrségen – figyelmeztet Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója.

– Tulajdonosként tartják őket számon, noha valójában már nem az övéké az autó. Nem lenne ilyen gondjuk, ha az üzlet lebonyolítása után mindjárt hitelesítették volna az adásvételi szerződést a közjegyzőnél vagy a községházán. Sokan a vásárló kérésére elhalasztják a hitelesítést, ehelyett egy meghatalmazást adnak a vásárlónak. Ezzel elintézettnek tekintik az ügyet, a problémák viszont még csak ezután jöhetnek. Ha továbbra is tulajdonosként szerepelnek a belügy nyilvántartásában, fizetési meghagyást kaphatnak, és ilyenkor nem segít semmi, fizetni kell – nyilatkozta a Tanjugnak Okanović.

Leggyakrabban a kifizetetlen parkolási díj okoz gondot, de az is előfordul, hogy egykori autónkkal az új tulajdonos szabálysértést követett el, amit kamera rögzített. Nincs mit csodálkozni azon, hogy a régi tulajdonost a szabálysértési bíró elé idézik. A legnagyobb baj akkor van, ha a vevő közlekedési balesetet idéz elő az autóval, cserben hagyja a sérülteket, ráadásul bebizonyosodik, hogy ittas állapotban vezetett. Ilyen esetben a akár többmilliós kártérítést kifizető biztosítótársaság attól kéri a pénzt, aki az autót vezette, de a jármű hivatalos tulajdonosától is.

– Ilyenek az előírásaink, a tulajdonos a felelős akkor is, ha semmi köze az esethez. Ezért fontos, hogy hiteles szerződésünk legyen, a rajta szereplő dátumtól kezdődően már nem terhel bennünket semmilyen felelősség – figyelmezteti az autósokat Okanović. A Közlekedésbiztonsági Bizottság tudomása szerint a gépkocsi eladása után az embereknek a fele nem köti meg az adásvételi szerződést, így a vevőnek nem kell mindjárt kifizetnie az adót. Az átíratás utáni adó a jármű katalógusban feltüntetett értékének a 2,5 százaléka.

Petar Stakić, a használt járművek adásvételével foglalkozó egyik portál működtetője szintén hangsúlyozza, hogy nagyon fontos a hiteles adásvételi szerződés, ezért is tettek hozzáférhetővé az interneten egy letölthető szerződésmintát. Szerinte nem érdemes használni az autót anélkül, hogy szabályosan átíratták volna, hiszen így semmi sem védi az új tulajdonost, szükség esetén nem tudja bizonyítani, hogy megvette a kocsit.