2024. március 28., csütörtök

Megoldódott a gyógyszertárak sorsa

Topolya községben továbbra is kérdéses a falusi rendelők jövője – Bácskossuthfalván tárgyalt az egészségügyi államtitkár

Tegnap délelőtt Bácskossuthfalvára látogatott dr. Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár, és találkozott Kislinder Gáborral, Topolya község polgármesterével, dr. Agyánszki Jánossal, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatójával, Fremond Árpáddal, a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai községi szervezetének elnökéve, Seffer Attilával, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnökével és a helyi közösség elöljáróival. Az államtitkár és vendéglátói megbeszélést folytattak a községbeli állami gyógyszertárak sorsáról, valamint a falvak egészségügyi rendelőinek a megtartásáról.

Kislinder Gábor, dr. Vickó Ferenc és dr. Agyánszki János (Lakatos János felvétele)

Kislinder Gábor, dr. Vickó Ferenc és dr. Agyánszki János (Lakatos János felvétele)

– A problémák abból erednek, hogy a falvak elöregednek, sokan pedig külföldre költöznek. Probléma az is, hogy nincs rá mód annyi munkaerőt alkalmazni, amennyire szükség lenne, valamint a múltban olyan törvények születtek, amelyek ellehetetlenítették az állami gyógyszertárak működését. Az új törvény már megpróbál ezen változtatni, de nem tudunk visszamenőleg is érvényes törvényeket hozni. Úgy sikerült megállapodnunk, hogy február végére az állami gyógyszertárak kérdése valamilyen módon rendeződik, és nemcsak Topolya községben, hanem a környező falvakban is – mondta el Vickó Ferenc a megbeszélést követően.

Más, egészségügyet érintő témák is napirenden szerepeltek, ezek kapcsán az államtitkár elmondta, hogy a falvakban egyre nagyobb gondot jelent az egészségügyi ellátás.

– A törvény a lakosság létszáma alapján szabja meg, hogy hány orvos, nővér és sürgősségi csapat alkalmazható. Topolya község a nagyobbak közé tartozik, itt halad el mellette az autóút is, de a 40 ezer lakosra csak egy sürgősségi csapat jár. Sajnos nem lehet csodát művelni, mert ahhoz, hogy egy sürgősségi csapat 24 órát dolgozzon, 5 orvos, 9 sofőr és 1 diszpécser kell. Ebben vannak fennakadások, és ezt próbáltuk megoldani – fogalmazott az államtitkár, aki szerint a legtöbb problémára hamarosan megoldást találnak.

– A gyógyszertárak problémája a hónap végéig meg fog oldódni, mindenki megelégedésére. A kisebb problémák, mint amilyen a laboratóriumok kérdése, helyi alapon, jó szervezéssel szintén meg fognak oldódni. A sürgősségi csapat problémájára viszont egyelőre nincs megoldás, mert 40 ezer lakosra jut egy sürgősségi csapat, más törvényes lehetőség nincs. Nem tudom, hogy az itt áthaladó, 30 kilométer hosszú autóútszakasz számít-e, de személyes feladatomnak tekintem fölvetni a kérdést, és megpróbálok tenni ez ügyben – mondta Vickó.

A hosszú évek óta tartó egyenlőtlenség az állami és magángyógyszertárak között oda vezetett, hogy az állami gyógyszertárak működésképtelenné váltak. Ez nemcsak topolyai sajátosság, hanem az egész országra jellemző – mondta el dr. Agyánszki János a megbeszélés kapcsán.

A bácskossuthfalvi egészségház (Lakatos János felvétele)

A bácskossuthfalvi egészségház (Lakatos János felvétele)

– Mi ezt a problémát próbáltuk orvosolni az önkormányzattal együtt. Az önkormányzat végül azt a megoldást találta, hogy a tulajdonában lévő helyiségeket, ahol az állami gyógyszertárak működtek, pályázati úton bérbe adta. A lakosság gyógyszerellátása tehát továbbra is biztosítva lesz. A szerződés értelmében egyetlen-egy falusi gyógyszertárat sem fognak bezárni, és az összes eddigi alkalmazott átmehet az új munkaadóhoz – számolt be az igazgató.

Nagy probléma a falusi egészségügyi rendelők megtartásának a kérdése, mivel az állam szabja meg a keretet az egészségügyi ellátásra – hangoztatta Agyánszki.

– A szabályzat szerint 1600 lakosra jár egy orvos és egy nővér. Ezt a szabályt nagyon nehéz megkerülni, mivel a biztosító ennyit fizet, egy garassal sem többet. A mi községünk nagyon tagolt, 23 település van nyilvántartva, de létezik még egynéhány. A tagoltság oda vezet, hogy több mint 10 településen mindössze pár száz lakos él, főként idős személyek. A törvény értelmében ezeken a településeken nem lenne lehetőség rendelő működtetésére. Az önkormányzat viszont igyekszik gondját viselni a saját lakosságának, épp ezért megpróbál módot találni arra, hogy a rendelők megmaradjanak. Ez most van folyamatban, a végső megoldást még nem látjuk, de az önkormányzattal közösen azon fáradozunk, hogy ezt a problémát is megoldjuk – fogalmazott az igazgató.

A gyógyszertárak kérdése tehát megoldódik, s az illetékesek most a többi probléma rendezésén fáradoznak. Talán sikerül nekik áthidalni a törvény vak elképzelései és a lakosság tényleges igényei közti szakadékot.