2024. április 18., csütörtök

Tiszta víz – piszkos pohárban

Nem mindig iható a vezetékes víz Székelykevén – A polgárok elégedetlenek, az illetékesek türelmet kérnek

Székelykevén az újévi ünnepek előtt adták át rendeltetésének az új víztisztító rendszert. A megnyitón elhangzott, hogy a település lakói a központi vízvezetékből ezentúl ismét megfelelő minőségű ivóvizet fogyaszthatnak, amely színtelen, szagtalan és nincs benne arzén sem. Ez az elvárás azonban egy hónap elteltével nem igazolódott be.

Az elvándorlás továbbra is nagy (Fotó: Kecskés István)

Az elvándorlás továbbra is nagy (Fotó: Kecskés István)

A székelykevei vízvezetékből az elmúlt napokban különböző minőségű víz váltja egymást: időnként tiszta, néha viszont bodzalére, legrosszabb esetben pedig Coca-Colára emlékeztet a színe. Olyan időszakok is előfordulnak, amikor szárazak a csapok. Ez az állapot megkeserítette az itt élők mindennapjait: az újévi ünnepekre való készülődést, a disznótorokat. Megesett már, hogy a kisbaba fürdetéséhez is palackozott vizet kellett venni.
A helybéli Mravljov Antal elmondása szerint a gondok a vízzel az után kezdődtek, amikor az új víztisztító rendszert átadták rendeltetésének. Időnként annyira piszkos, sárga víz folyik a csapból, hogy nem lehet se inni, se főzni belőle. Még mosakodni se jó. A mosógépet sem érdemes bekapcsolni, de a többi háztartási gépet is tönkreteszi a piszkos víz.
A Kossuth Lajos utcában lakók emiatt petíciót készítenek, amelyet a húsz háztartás közül 13-an írták alá. Ha rövidesen nem rendeződik a vízellátás, akkor a közvéleményhez fordulnak. Kovács István elmondása szerint a csapvizet esetenként semmire sem lehet használni, a helyzet javulását pedig eddig hiába várták.
Székelykevén a központi vízvezeték 1986-ban épült. A víz tisztítása a kétezres évek elején kezdődött, amikor magyarországi támogatásból szűrőberendezést vásároltak, amely azonban nem volt elegendő kapacitású. A probléma megoldásába tavaly bekapcsolódott a kevevári község kommunális vállalata.
– Az elmúlt húsz évben a székelykevei vízvezetékrendszerbe semmilyen beruházás nem történt. Dicséretes, hogy most egy komoly beruházást valósított meg az önkormányzat. Ez eddig minden nagyon szép és jó. Köszönjük is. Viszont nekünk továbbra is komoly vízellátási gondjaink vannak, ugyanis a hálózat több mint 20 éves. Elavult, a csövek szennyezettek. Volt rá példa, hogy emiatt eldugult a vízvezeték. Hiába van tiszta vizünk, mikor azt piszkos pohárba öntjük – mondta Dani Ernő.

Az ökokutat is bezárták  (Fotó: Kecskés István)

Az ökokutat is bezárták (Fotó: Kecskés István)

A Komunalac közművesítési vállalatban azt ígérik, hogy hamarosan megoldódik a probléma. Predrag Stojšin műszaki igazgató elmondta, hogy 7,6 millió dinárt fordítottak a székelykevei ivóvíztisztító-berendezésre, amely új technológia szerint működik. Hosszú évek után, tiszta, semmilyen káros anyagot nem tartalmazó, iható vizet kaptak a faluban. Hangsúlyozta, hogy azért fogtak elsőként Székelykeve vízellátásának a megoldásába, mert hosszú éveken keresztül nem foglalkozott senki a faluban élő lakosokkal. Szerinte a rendszer tisztítása még egy ideig gondot okoz majd, de bízik abban, hogy ez a probléma még ebben a hónapban megoldódik.
A vízhiány és a piszkos víz gondot okoz az állattenyésztőknek is. Penov Jovan mésszel próbálja megtisztítani a vizet. Attól fél, hogy lebetegedik az állatállománya. Amikor nincsen víz, akkor a szomszédból hordja. Nyolcvan jószág itatására egész nap kell hordani a vizet. Felrója az illetékeseknek, hogy nem értesítik előre a háztartásokat a vízkorlátozásról, hogy akkor idejében elkészítsék a szükséges vízmennyiséget.
Székelykevének jelenleg 1720 lakosa van. Az utóbbi két évben több százan költöztek el a faluból. Sajnos az elköltözés tovább folytatódik. Majdnem minden harmadik házban nem lakik senki. Az ilyen rendkívüli helyzetek még nagyobb súllyal nehezednek az ilyen közösségekre. Pirkov Ilija, a székelykevei helyi közösség tanácsának az alelnöke elmondta, hogy a faluban 320 olyan ház van, amelyben nem lakik senki. A hosszan tartó fagyok nyilván kárt okoztak ezeknek a házaknak is a vezetékeiben, de ez csak utólag derül ki, mivel a tulajdonosok nincsenek itthon. Mégis bízik abban, hogy a falu vízellátása mielőbb rendeződik.
Az utcai pumpás kutak már a faluban is használhatatlanok. Ezért sokan a falu központjában levő ökokútról hordták a vizet. Az új víztisztító rendszer üzembe helyezése után bezárták.