2024. április 16., kedd

Hat embert megsebesített Izraelben egy palesztin merénylő

Hat embert megsebesített lőfegyverrel, illetve megszúrt Izraelben egy palesztin merénylő csütörtökön Tel Aviv mellett egy piacnál - közölte az izraeli Tízes csatorna.

Egy Nablusz környékéről útnak indult tizennyolc éves palesztin merénylő tüzet nyitott házilagos lőfegyverével egy autóbusz utasaira a piac bejáratánál a Tel-Aviv melletti Petach Tikva nevű városban, majd elmenekült.

A járókelők egy része a lövöldöző után futott, és megpróbálták elfogni. A terrorista egyik üldözőjét egy csavarhúzóval közepesen súlyosan, másik öt járókelőt pedig könnyebben megsebesített, míg a civilek és a biztonságiak végül együtt elfogták.

A sebesülteket kórházba szállították. A rendőrség terrorista akciónak tekinti a támadást.
2015 ősze óta számos, főként késeléses, többször gázolásos, vagy lőfegyverrel elkövetett merényletet hajtottak végre palesztinok Izraelben, megöltek negyvenegy izraelit és két amerikai turistát. A támadások elhárítása során, illetve a biztonsági erőkkel történt összecsapások során kétszázharmincöt palesztin vesztette életét, többségük az izraeli hatóságok szerint terrorista volt.

Jeruzsálem álláspontja szerint főként a palesztin hivatalos és a közösségi média uszítása a felelős az erőszakhullámért, de a palesztinok szerint a több évtizedes megszállás okozta elkeseredés, és államuk megszületésének késlekedése okozza a támadásokat.