2024. március 29., péntek

Mocskos választástól tartanak

Az ellenzék és a civilek az állami szerveket hibáztatják a korábbi törvénytelenségek elkendőzéséért

Nem csak az ellenzéki politikai pártok, hanem civil szervezetek is mocskos, manipulációval, gyalázkodással és nyilatkozatháborúval tarkított elnökválasztási kampányra, illetve szabálytalanságok és törvénytelenségek jellemezte választásra számítanak.

Ez a hangulat és gyakorlat jellemezte a tavaly megtartott rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat is, viszont idén biztosan tovább romlik a helyzet, értékelte tegnap Raša Nedeljkov, a Központ a kutatásokért, átláthatóságért és felelősségért (CRTA) programigazgatója. Szavai szerint a mocskolódásra alapozó kampány és a szabálytalanságokkal jellemzett választások gyökerét abban kell keresni, hogy a pártok nem tartják tiszteletben a hatályos választási törvényeket, illetve az állami szféra illetékesei közül senki nem kényszeríti a politikusokat a törvényes rendelkezések tiszteletben tartására. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy az illetékesek még csak meg sem próbálták kivizsgálni, vagy esetleg elhárítani a 2016-os választások alkalmával elkövetett szabálytalanságokat, emelte ki Nedeljkov.

A választói névjegyzéket továbbra sem „fésülték át”, 2016-ban a szavazóhelyek négy százalékában személyi igazolvány nélkül is szavazni lehetett, egy személy mások nevében is voksolhatott és nem tartották tiszteletben a szavazás titkosságát, sorolta az elemző a szabálytalanságokat.

– Az sem mellékes, hogy 2016-ban a választási listák átadásához szükséges támogatói aláírások közül több mint 15 ezer hamis volt. Megállapításra került, hogy négyféle módon hamisították a támogatói aláírásokat, azaz nyilatkozatokat. A gond abban rejlik, hogy az állami szervek még ezt sem szankcionálták, annak látszatát keltve, hogy mindez nem tilos. Ennek függvényében megalapozták annak feltételét, hogy ugyanezek, vagy hasonló szabálytalanságok történjenek az előttünk álló választásokon is. A független szervezeteknek lehetőségükben állna elejét venni a szabálytalanságoknak, viszont nem élnek hatáskörükkel. Az elektronikus médiumok felügyeleti szerve, a REM, kérésünk ellenére sem állította össze a kimutatást arról, hogy a politikai pártok a kampány ideje alatt milyen arányban birtokolták a műsoridőt. Szervezetünk kimutatása szerint Aleksandar Vučić kormányfő, a Szerb Haladó Párt elnöke és pártja uralta a médiateret, a többi választási listához viszonyítva a műsoridő nagy részét nekik szentelték. A polgárok nem vakok. Úgy vélik, hogy szavazatukkal visszaélnek, ezért választásról-választásra csökken a részvételi arány. A 2008 és 2014 között megtartott választásokon majdnem 500 ezerrel kevesebb polgár járult az urnák elé, mint korábban. Amíg az illetékes állami szervek nem végzik a munkájukat, nem számíthatunk törvényes választásokra – taglalta Nedeljkov.

SZEMÉT LETT A VÁLASZTÁSI DOKUMENTÁCIÓ

A Mozgalom a változásért még egy lépéssel tovább ment a vádak tekintetében és a 2016-os rendkívüli választások alkalmával elkövetett szabálytalanságokat alátámasztó bizonyítékok elrejtésével vádolta meg a Köztársasági Választási Bizottságot (RIK). Egyedül ez lehet a magyarázat arra, hogy a RIK úgy döntött, a Papir Servis újrahasznosítással foglalkozó vállalatnak adja át a választási dokumentációt, érvelt a szervezet elnöke, Janko Veselinović. Mint hozzátette, a választási dokumentációnak rendes országokban semmi helye egy újrahasznosító üzemben. Az előző évben megtartott parlamenti választásokat a szabálytalanságok, visszaélések és a súlyos vádak jellemezték, ezekre nem csak a szerbiai politikai színtér szereplői, hanem az EBESZ is rámutatott, írta közleményében Veselinović.

– A Mozgalom a változásért követeli, hogy a RIK ne másodlagos nyersanyagként, hulladékként bánjon a szerbiai polgárok választási akaratával. Nem véletlen, hogy a törvényes rendelkezések értelmében a választási dokumentációt a választásokat követő négy évben őrizni kell. Egyetlen magyarázatot látok arra, hogy a választási anyagot a Papir Servis raktárába szállítják át: a RIK így akarja szőnyeg alá söpörni a választási visszaéléseket – fogalmazott Veselinović.

VUČIĆOT VÁDOLJÁK

A Saša Radulović vezette Elég volt mozgalom egyenesen Aleksandar Vučićot teszi felelőssé a 2016-ban elkövetett törvénytelenségekért. A politikai csoportosulás értékelése szerint semmi kétség nem fér hozzá, hogy „ugyanannak a rendezőnek az irányításával” idén is megismétlődnek a szabálytalanságok, törvénytelenségek, ezért már most választási megfigyelőket toboroz. Megfigyelői hálózatot terveznek kialakítani, hogy az országnak egyetlen olyan szavazóhelye se legyen, ahol nincsenek jelen. A megfigyelők figyelemmel kísérhetik a szavazatszámlálást, megakadályozhatják a jegyzőkönyvekkel való manipulációt, érvelt a szervezet.

Tavaly 300 ezer szavazatot loptak el és ugyanerre készülnek az idei választásokon is, áll a szervezet tegnapi közleményében.