2024. április 25., csütörtök

A sajtóházak jövőre számíthatnak nagyobb támogatásra

Blaskó Árpád: A nemzeti kisebbségi lapoknak odaítélt idei tartományi keret nem tér el a tavalyitól

A Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság az idén 264,8 millió dinárral támogatja a nemzeti kisebbségek nyelvén megjelenő lapok munkáját.

Blaskó Árpád (Dávid Csilla felvétele)

Blaskó Árpád (Dávid Csilla felvétele)

Kilenc kiadóház együttesen 22,1 millió dinárban részesül havonta. Miroslav Štatkić illetékes titkár a múlt héten a Magyar Szó, a Hét Nap, a Hlas l'udu, a Libertatea, a Ruske slovo, a Bunjevačke novine, a Hrvatska riječ, a Ridne slovo és a Makedonska videlina kiadóházak vezetőivel írt alá finanszírozási szerződéseket. Az említett sajtóházak összesen 22 lapot jelentetnek meg a nemzeti kisebbségek nyelvén. Az idei finanszírozásról odaítélt támogatás kapcsán felkerestük Blaskó Árpád kisebbségi művelődéssel megbízott segédtitkárt.

– Figyelembe kell vennünk azt, hogy a napilap igényli a legtöbb pénzt. A Magyar Szó Lapkiadó Kft. 89,9 millió, a hetente megjelenő Hét Nap pedig 26,2 millió dinárt kapott. A kiadóházakon belül a külön kiadványok megjelenését is támogatjuk: a Magyar Szón belül a napilapon kívül a Képes Ifjúság, a Mézeskalács és a Jó Pajtás megjelenését. Havi viszonylatban a Magyar Szó lapkiadónak ez 7,5 millió dinárt jelent. A kifizetés negyedévenként történik majd. Ezzel hosszú távon szeretnénk segíteni a lapkiadó házak munkáját, és a fennmaradásukat. A többi pedig már a kiadóházakon belül dől el, vagyis rajtuk áll, hogy milyen eredményeket mutatnak fel.

A tartományi támogatás keretösszege nem tér el a múlt évitől. Az elsődleges célunk az volt, hogy a 2015. évi szinthez tartsuk magunkat, ami 10 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi. A tájékoztatás, a művelődés és a vallási közösségekkel való kapcsolattartás terén igyekeztünk visszaállítani a költségvetést a 2015-ös szintre. Folyamatosan ezen munkálkodunk. A tájékoztatás terén mindez jövőre hoz eredményt, a művelődésben viszont már látványos lépéseket tettünk – mondta Blaskó Árpád kisebbségi művelődéssel megbízott segédtitkár.

A kisebbségi nemzeti tanácsok által alapított lapok finanszírozásán kívül a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és a Vallási Közösségi Titkárság 6,2 millió dinárral támogatja majd azokat a kisebbségi médiumokat is, amelyek magántulajdonban vannak vagy alapítói civil szervezetek. A pályázat már a héten megjelenik – mutatott rá Blaskó Árpád.