2024. április 24., szerda

Újrahasznosított farsang

Kis Zoltán, óbecsei amatőr képzőművész és környezetvédő újrahasznosított papírból készült farsangi álarcait, vízbe mártott papír és más hulladékanyagok, illetve szárított növények felhasználásával alkotott képzőművészeti alkotásait tekinthetik meg a zentaiak a Városi Alkotóházban. Kis Zoltán tíz éve vesz részt amatőr képzőművészeti találkozókon, öt éve pedig önállóan is szerepel a nyilvánosság előtt. Az óbecsei amatőr művész az önkifejezés ilyen, a maga nemében egyéni megvalósítása mellett elnöke az Ökobecse környezetvédelmi egyesületnek is, és a hulladék ily módon történő, kreatív újrahasznosításával szeretné felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Alkotásait több magyarországi és vajdasági városban is bemutatta már.

Kis Zoltán a tárlatmegnyitón beszélt az óbecsei környezetvédelmi egyesület tevékenységéről is, s többek között elmondta, hogy főleg gyerekekkel és fiatalokkal foglalkoznak, mivel azok fogékonyabbak a környezettudatos életmódra. Az újrahasznosítás mellett foglalkoznak madármegfigyeléssel és tanösvények kialakításával is, s műhelymunkáik során újrahasznosított textilből egy divatbemutatót is szerveztek már.

Kis szerint az emberek az utóbbi években felismerik, hogy szükség mutatkozik a környezetünk megvédésére, de Szerbiában, annak ellenére, hogy a törvények is adottak, nem igazán tartják tiszteletben ezeket. Az amatőr művész elmondta, hogy amennyiben több szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas tárolót helyeznének ki, véleménye szerint az emberek szívesen használnák ezeket. Példának okán Óbecsén egy ilyen szelektív hulladéktároló sincs – jegyezte meg beszélgetőtársunk.

Kis Zoltán alkotásait legközelebb március folyamán az újvidékiek is megtekinthetik, és több magyarországi településre is meghívták, hogy állítsa ki újrahasznosított anyagokból készült képeit, illetve álarcait.