2024. április 19., péntek
OLAF-JELENTÉS

Fidesz: A szocialisták tagadják a nyilvánvalót

A Fidesz szerint a szocialisták tagadják a nyilvánvalót, hogy minden idők legnagyobb korrupciós botrányában, a 4-es metróberuházás elcsalásában a felelősség a Medgyessy-, a Gyurcsány-, a Bajnai-kormányokat és a Demszky Gábor-féle MSZP-SZDSZ-es fővárosvezetést terheli.

Hidvéghi Balázs, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója kedden ezt arra reagálva közölte, hogy Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő a 4-es metró beruházásáról szóló vizsgálati jelentés több pontjának pontosítását kérte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatójának küldött levelében. Szanyi Tibor szerint a jelentés egyetlent felelőst sem nevez meg név szerint, kivéve Medgyessy Pétert, és elmulasztja a vizsgált események időrendi felsorolását.

Hidvéghi felhívta a figyelmet, hogy az OLAF jelentése eredeti formájában, teljesen nyilvános. Mint mondta, a metróberuházás harmadát ellopták, elcsalták, ezért Magyarországnak 59 milliárd forintot kell visszafizetnie. Hozzátette: az emberek szeretnének válaszokat kapni, hogy kik vettek részt ebben a korrupciós botrányban, kik irányították a szálakat, hová került a pénz.

A Fidesz ezért kezdeményezte, hogy legyen fővárosi vizsgálóbizottság, a parlament gazdasági bizottsága is vizsgálja ki a korrupciós ügyet, és hallgassák meg a volt szocialista miniszterelnököket, Medgyessy Pétert, Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont, Demszky Gábor volt főpolgármestert, valamint Horváth Csaba és Gy. Németh Erzsébet volt szocialista főpolgármester-helyetteseket – közölte.

Tarlós István budapesti főpolgármester is reagált Szanyi Tibor időrendi felsorolást hiányoló kijelentésére kifejtve, hogy a „táblázatos kimutatásban az OLAF valóban csak az éveket tüntette fel, bár ezek is sokat mondanak, de később a szövegben egészen pontos dátumokkal időrendi felsorolásban taglalja az eseményeket”. Szanyi valószínűleg nem olvasta végig a jelentést – állapította meg.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc a DK elnöke és Gy. Németh Erzsébet a párt fővárosi politikusa sem megy el a 4-es metró körüli korrupciógyanút vizsgáló parlamenti bizottság ülésére. Gréczy arra hivatkozott, hogy az OLAF-jelentés megállapítása szerint az érintett időszak kormányai nem felelősek az ügyben. Azt mondta, hogy az OLAF a „fővárosi vezetés és a fővárosi önkormányzati cégek felelősségét állapította meg”. Szerinte Gy. Németh Erzsébet nem városvezető és fővárosi céget sem irányított, „így az ő meghallgatása is felesleges”.