2024. április 25., csütörtök

Illegalitásba kényszerülhetnek a kombival fuvarozók

Azt kérik, a törvényhozó vizsgálja felül a tavaly augusztusban hozott döntését, és vegye figyelembe az európai uniós gyakorlatot

Tegnap Belgrádban felvonultak járműveikkel a szerbiai kombisofőröket és kombival történő személyszállítással foglalkozó vállalatokat tömörítő országos egyesület tagjai, így tiltakozva az ellen, hogy A közúti személyszállításról szóló törvény értelmében február 12-től a korábbiakhoz képest sokkal szigorúbb büntetés fenyegeti azokat a kombisokat, akik utasszállítással foglalkoznak.

A korábbiakhoz képest sokkal szigorúbb büntetés fenyegeti azokat a kombisokat, akik utasszállítással foglalkoznak (Ótos András felvétele)

A korábbiakhoz képest sokkal szigorúbb büntetés fenyegeti azokat a kombisokat, akik utasszállítással foglalkoznak (Ótos András felvétele)

Egyébként a törvény értelmében eddig sem lett volna szabad kombival utasszállítást végezni, az egyedüli változás a szigorúbb büntetés. A kérdésre, hogy ha már eddig is – évek óta – tilos volt Szerbiában kombival utasokat szállítani, akkor miért nem büntették a kombisokat, a közlekedési minisztériumban azt mondták: nincs elég felügyelő, a szabálysértési bíróságok pedig nem veszik komolyan ezeket az ügyeket.

A nagyjából száz kombis tegnap a kormány épülete elé hajtott, és átadták követelésüket. Követelik, hogy a törvényhozó vizsgálja felül a 2015 augusztusában hozott döntését, vegye figyelembe az európai uniós gyakorlatot, és legyen nyitott a témában érintett felek érdekeit szolgáló kompromisszumra. A tiltakozók elmondása szerint az állam elveszi tőlük a napi betevőjüket, és megfosztja őket egyik legalapvetőbb, alkotmánnyal szavatolt emberi joguktól, a munkához való jogtól. Kiemelték, országszerte több tucat olyan vállalat működik, amelyek akár több tíz kombival is rendelkeznek, és nemcsak az ország határain belül, hanem külföldre is végeznek személyszállítást. A tiltakozáshoz több szerbiai településről, így például Szabadkáról is csatlakoztak kombisok. A kimutatások szerint az országban megközelítőleg 40 ezer 6+1 és 8+1 üléses személygépkocsit, illetve kombit tartanak nyilván.

ELLEHETETLENÍTIK A MEGÉLHETÉSÜKET

A tiltakozáshoz több szerbiai településről, így például Szabadkáról is csatlakoztak kombisok (Kabók Erika felvétele)

A tiltakozáshoz több szerbiai településről, így például Szabadkáról is csatlakoztak kombisok (Kabók Erika felvétele)

A kombival történő utaztatásnak húszéves gyakorlata van Szerbiában, és nem világos, hogy miért kellene most megszüntetni – emelte ki tegnap Predrag Marić, az egyesület tagja, aki nem ért egyet a törvényhozó és a közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztérium tisztségviselőinek érvelésével, hogy a tachográf nélküli járművek – így a kombik is – kevésbé biztonságosak, mint az autóbuszok. A legtöbb hazai fuvarozó korszerű, biztonságos kombikkal rendelkezik, és annak sincsen semmi akadálya, hogy tachográfot szereljenek be – érvelt Marić.

Az állam feketemunkára és illegalitásba kényszeríti a kombis fuvarozókat – mondta néhány nappal korábban Zoran Balović, a Gea Tours tulajdonosa.

A közlekedési minisztérium közleményben hangsúlyozta sokadszor, hogy kombival eddig is tilos volt utasokat szállítani, a korábbi szabályozáshoz képest egyedül a szigorúbb büntetések számítanak újdonságnak. A jogi személyeket 300 ezertől 1 millió dinárig terjedő pénzbírság és a gépjármű elkobzása fenyegeti, ha megszegik a rendelkezéseket.

A közúti személyszállításról szóló törvény értelmében autóbusznak számít a több mint kilencüléses gépjármű – ebben benne van a sofőr ülése is –, személygépkocsinak pedig a legfeljebb kilencüléses. Távolsági személyszállítás kizárólag autóbusszal végezhető. Taxiszolgáltatást legfeljebb ötüléses személygépkocsival lehet végezni, kizárólag annak a helyi önkormányzatnak a területén, amely kiállította a vállalkozónak vagy a vállalatnak a szükséges engedélyt. Nemzetközi személyszállítás csakis autóbusszal megengedett. Mindebből adódóan a kombik kiszorultak a személyszállításból. Ez alól természetesen kivételt képeznek a magánjellegű, nem kommerciális célú utazások.

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGILAG INDOKOLATLAN

Fehér László okleveles forgalmi mérnök, közlekedésbiztonsági szakértő szerint a biztonság szempontjából nem indokolt a kombival történő személyszállítás ellehetetlenítése. B kategóriás jogosítvánnyal legfeljebb 8+1 üléses személygépkocsit lehet vezetni, a 9+1, illetve az annál több üléses, személyszállításra előirányzott gépjárműveket pedig D kategóriás engedéllyel – emeli ki Fehér László lapunknak nyilatkozva, majd hozzáteszi: nem világos, hogy miért ne lenne biztonságos például egy 6+1 üléses gépjármű, amit bárki megvásárolhat, és amiben magánemberként bárkit utaztathat.

– Az újabb kombik minden biztonsági követelménynek megfelelnek. Való igaz, hogy ha valaki kilenc embernél többet utaztat, tachográffal is rendelkeznie kell, hiszen az illetékesek figyelemmel kísérik, hogy a sofőr betartotta-e a kötelező pihenési időt. Nem világos, hogy mi a különbség aközött, ha valaki például taxival utazik egyik településről a másikra – ez meg van engedve –, vagy mikrobusszal, kombival. Akármi áll is a dolog hátterében, az okokat nem a közlekedésbiztonságban kell keresni. Megtörténhet, hogy a kombisok túlságosan sok hasznot „vettek el” az egyéb fuvarozóvállalatoktól, és ezért a szigorítás. A törvényhozó más módját is választhatta volna a szigorúbb felügyeletnek, például az útitervük ellenőrzését, vagy úgy, hogy magasabb adóval terheli őket, mint az ötüléses gépjárművel fuvarozókat. Külföldön is szállítanak kombival utasokat, minden attól függ, hogy hogyan regisztrálják az adott gépjárművet. Több európai nagyvárosban is láttam már taxiként használt kombit vagy mikrobuszt – magyarázta Fehér László.

A szakértő úgy véli, hogy a szigorítás miatt sok fuvarozó a jövőben feketén dolgozik majd, hiszen ha az utasok nem árulják el, nehéz bizonyítani, hogy fizetség ellenében, vállalkozóként, illetve fuvarozóvállalat alkalmazottjaként szállít utasokat, nem pedig magánemberként a rokonait, ismerőseit, barátait vagy akár stopposokat.