2024. április 24., szerda

Családban élni jó!

Közösségerősítő rendezvényt tartottak a nagycsaládosok Nagybecskereken

A házasság hete alkalmából Nagybecskereken vasárnap megrendezték a Családban élni jó! elnevezésű programot. A rendezvényt a helybeli Família Nagycsaládosok Egyesülete szervezte meg a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének a segítségével. Szeretnék a rendezvényt ezentúl minden évben megtartani.

Megtelt a Petőfi nagyterme (Fotó: Kecskés István)

Megtelt a Petőfi nagyterme (Fotó: Kecskés István)

Szentmisével kezdődött a rendezvény a nagybecskereki katolikus székesegyházban, Német László megyés püspök celebrálta, majd a Petőfi MME-ben előadást tartott Uzsalyné Pécsi Rita magyarországi neveléskutató. Egymás kedvéért születtünk címmel megtartott előadásában a nő és a férfi közötti különbözőségekkel foglalkozott és azzal, hogy e különbségek ellenére is lehet harmonikus a párkapcsolat.
Az előadót a magyar kormány családerősítő programjainak az eredményéről kérdeztük. Mint mondta, az intézkedés a reményt adta vissza. Most még talán nem mindenben lehet látni ezeknek az intézkedéseknek a hozadékát, de elindult egy építkezés, és nagyobb az itthon maradási szándék, mint amilyen, mondjuk, öt évvel ezelőtt volt. Ez a tendencia persze nem esett vissza radikálisan és azonnal, de a fiatalokkal való beszélgetéseiből arra következtet, hogy már szívesebben keresik az itthoni lehetőségeket, választják az itthon maradást. Az intézkedéscsomag reményt ad, ami szerinte nem kevés.
Bánátban is egyre kevesebb házasságot kötnek. Az elvándorlás miatt beszűkült a párválasztási lehetőség, rossz a gazdasági helyzet, sok fiatal pedig egyszerűen kényelemből mond le a családalapításról. Szerencsére vannak, akik másként gondolják. A nezsényi Fülöp Árpád nyolc éve házas. Feleségével, Valériával két gyerekük van. Mint mondják, számukra sok jót hozott a családi élet, a legnagyobb érték pedig a gyerekeik.
A törökbecsei Király Csabának és Hildának négy gyermeke van: három kislány és egy kisfiú. Méhészkedésből élnek. Mint mondják, a mai megpróbáltatások és rossz példák közepette nem könnyű megtalálni a helyes utat a gyerekek számára, hogy keresztény hitben nevelkedve megtalálják a helyüket az életben.
A keresztény felfogás szerint a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata.
– Mi továbbra is ezt tartjuk fontosnak hangsúlyozni, hogy egy férfi és egy nő közössége egy különösen fontos kapcsolat a jó Isten szemében. Tehát nem csak emberileg, hogy közeledjenek egymáshoz, hanem Isten ezt az egységet külön megáldja. Ez az a dolog, amit ma sokkal nehezebb átadni a fiataloknak, a jegyeseknek, a pároknak, akik jönnek, és fel akarnak készülni a házasság szentségére. Tudjuk, hogy ma elfogadott dolog, hogy együtt élnek házasságkötés előtt, ma gazdaságilag is lehetséges az, hogy valaki egyedül tud élni, tehát nagyobb a szabadság. Kulturálisan is elfogadottabbak a különböző, más formájú együttlétek. Itt az egyház sajnos annál többet nem tud tenni, mint hogy tanítsa, mi az igazi hivatása a családnak – mondja Német László nagybecskereki megyés püspök.
Az elvándorlás problémája egy kicsit másképpen érinti a nagy családokat, mint azokat, akik egyedül vagy egy-két gyerekes családban élnek.
– Azon munkálkodunk elsősorban, hogy azokat a szálakat erősítsük, amelyek ide kötik az embereket, a családokat. Személyesen úgy élem meg, hogy a nagy családok nehezebben döntenek úgy, hogy esetleg elmennek. Bár az is igaz, hogy sokkal nagyobb harcot kell megvívniuk, hiszen egy nagy családot eltartani, a gyerekeket kivezetni az életbe sokkal nehezebb. Decemberben tartottuk meg az ünnepségünket, amikor díjakat adtunk át néhány példamutató nagy családnak. Olyan család is volt köztük, ahol tizenkét gyerek van. Igaz, hogy nagy önfeláldozással, a szülők szinte saját magukat áldozzák fel azért, hogy a gyerekeket föl tudják nevelni. De lehetséges. A mostani körülmények között is vannak olyan példák, amik azt mutatják, hogy itt is lehet boldogulni – mondja Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke.
A nagybecskereki Família Nagycsaládosok Egyesületét két éve alapította meg tizenkét család. Rendezvényeiken ma már többen vannak.
– Jó példákon felbuzdulva eldöntöttük, hogy mi is a házasságról, a jó házasságokról egy kicsit hírt adunk. Arról, hogy léteznek még ilyen kapcsolatok. Nagyon örülünk, hogy sok helységből érkeztek: Törökbecséről, Nezsényből, Udvarnokról, Szentmihályról, Muzslyáról és Nagybecskerekről. További rendezvényeket is tervezünk, és arra biztatunk mindenkit, hogy csatlakozzanak hozzánk. Jöjjenek el a rendezvényeinkre, akkor is, ha még nem nagycsaládosok. A nagy család is egy gyerekkel kezdődik – mondja Palkovics Mária, a Família elnöke.
A vajdasági nagycsaládosoknak 21 egyesületük van, több mint négyezer családot ölelnek fel. Nem minden egyesület tagja a szövetségnek, ettől függetlenül megvan köztük az együttműködés. A következő összejövetelük jövő szombaton lesz Bácskossuthfalván, a házasság világnapja alkalmából tartják.