2024. március 28., csütörtök

A vérrel írt levelet a szegedi múzeumban is bemutatják

„1956. XI. 15. Magyarok! Segítség! Az oroszok nemsokára ki fognak végezni és társaimat is, mert Magyarok vagyunk. Itt a Tisza Partján. Harcolunk a szabad Magyarországért! HAZÁÉRT! Míg elmentek, megírtam ezt. Vizesüvegembe tettem. Kifogyott a töltő tollam. Segítség! Véremmel írok! Csongrádtól 3 km északra a füzesben. Magyarok! Szabadítsatok ki!” – így szól az a megrázó segítségkérő üzenet, amelyet 1956 novemberében írtak menekülő forradalmárok a Tisza folyó partján, Csongrád megye területén.

A kis, 10,2x13,6 centiméteres papírlapot egy üvegpalackba tették, így sodródott le a Tiszán egészen Zentáig. A segítséget kérő palackot csak évekkel később találták meg: egy hatodik osztályos diák fogta ki a folyóból 1962. május 25-én.

A megrázó sorokat tartalmazó dokumentumot évtizedeken keresztül a zentai múzeum raktárában őrizték, s az ’56-os forradalom 60. évfordulójára a Magyar Szó által megjelentetett Menedékben –Történetek a szögesdróton innen és túl című dokumentumkötetbe is bekerült. Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője a páratlan levélről elmondta, 2006-ban publikálták először, de komolyabban azóta sem foglalkozott vele senki, amit mindenképpen pótolni kellene. „Nagyon jó lenne a történetet végiggombolyítani, és kideríteni, kik voltak, akik a Tiszába dobták, és mi lett velük” – véli Pejin Attila.

Kívánsága most teljesülni látszik, a drámai dokumentumot a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatják be egy kamarakiállítás keretében február 6-ától, ezt követően pedig valószínűleg az itteni szakemberek is felkarolják a témát.