2024. április 19., péntek

Idejében gondoskodni tüzelőről

Jelentősen emelkedett a pellet és brikett ára

A pellet az elmúlt napokban jelentősen megdrágult. Az említett tüzelőanyag tonnája a fűtési idény kezdetén 130–160 euróba került, most pedig 240–280 euróra emelkedett az ára. Ez a hír sokakat meglepett, elsősorban azokat az üzemeket és háztartásokat, amelyek pellettel fűtenek.

A pellet és brikett tüzelésű kályhák megjelenése után megnőtt a kereslet ezek iránt a tüzelőanyagok iránt, az ezeket gyártó üzemekből viszont nem sok van. A továbbra is elhúzódó hideg időjárás pedig kedvezőtlenül hat az előbb említett két tényező viszonyára.

A nagyobb szerbiai pellet- és brikettgyártók számára, a Nova Varošnál, továbbá a Niš közelében található brestovaci, valamint a kraljevói, boljevaci, nagybecskereki és a dunabökényi (Mladenovo) üzemek hazai piacra szánt készlete korlátozott, elsősorban a már megrendelt, külföldi piacra szállított áru, másodsorban pedig a tartós hideg miatt.

A kedvezőbb szerbiai piaci feltételekhez nemcsak a rendelkezésre álló készlet előállítása szükséges. Idejében kell gondoskodni a szükséges nyersanyagokról, továbbá fontos a mezőgazdaság és a termelés szorosabb együttműködése.

A Szerbiában újdonságnak számító pellet és brikett – a drágulás ellenére – még mindig olcsóbb tüzelőanyagnak számít. A következő fűtési idényre feltételezhetően tovább nő az ilyen tüzelésű kályhák száma, így a minőségi piaci kínálatról és a készletről is idejében kell majd gondoskodniuk azoknak, akik ezzel foglalkoznak.