2024. március 28., csütörtök

Felülvizsgálhatják a Dodd–Frank-törvényt

Trump elnöki rendeletet adott ki a banki szabályozás lehetséges enyhítéséről

Donald Trump amerikai elnök rendeletet adott ki pénteken a szigorú banki szabályozások lehetséges enyhítéséről.

A rendeletben Trump még nem oldja fel az amerikai bankok működését szigorító, úgynevezett Dodd–Frank-törvényt, de felkéri a pénzügyminisztériumot a felülvizsgálatára. Elemzők szerint az elnök ezzel megtette az első lépést a szabályozás lényeges enyhítésére.

A Dodd-Frank-törvényt – amely Christopher Dodd és Barney Frank, azóta már visszavonult törvényhozókról kapta a nevét – 2010-ben fogadták el, Obama elnök írta alá, és az volt a célja, hogy a pénzügyi szektor szabályozásával elejét vegye egy újabb, a 2008-as pénzügyi válságéhoz hasonló helyzet kialakulásának.

Wall Street-reform és fogyasztóvédelmi törvényt az elemzők az elmúlt évtizedek legnagyobb és egyik legbonyolultabb pénzügyi szabályozórendszerének tartják, amely alapjaiban érinti a bankok és más pénzügyi intézmények tevékenységét, biztosítandó az ügyfelek védelmét, a pénzpiacok átláthatóságát, valamint a felügyeleti szervek jogkörének erősítését.

Demokrata párti politikusok és a fogyasztóvédelem szószólói szerint a Dodd–Frank-törvény szükséges, a republikánus döntéshozók szerint viszont visszafogja a gazdaság működését.

Donald Trump a választási kampányban megígérte, hogy egyszerűsíti a gazdasági élet valamennyi szektorának szabályozását. Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági tanácsának igazgatója pénteken a Fox televízióban – még az elnöki rendelet kiadása előtt – leszögezte, hogy „az első, aminek nekimegyünk, a szabályozás, a túlszabályozás lesz, s nemcsak a pénzpiacokon, hanem minden piacon”. Majd hozzátette: péntektől a pénzügyi szolgáltatások piacának szabályozását kezdik visszaszorítani.

Pénteken a republikánus többségű kongresszus már meg is szavazta, hogy semmisítsék meg a Dodd–Frank-törvény azon passzusát, amely a nagy energetikai cégek külföldi kifizetéseit szabályozza. Amerikai sajtóhírek szerint a képviselőház pénzügyi bizottsága megkezdte a munkát a törvény teljes felülvizsgálatára, és várható, hogy leváltják az éppen a Dodd–Frank-törvénnyel létrehozott Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetőjét, Richard Cordrayt is.