2024. március 28., csütörtök

Infrastrukturális beruházások

Ha minden a helyi önkormányzat elképzelései szerint alakul, az idén jelentős infrastrukturális beruházások várhatók a városban és a környező falvakban egyaránt.

Megújítják a megyeháza udvarát és homlokzatát is (Fotó: Fekete J. József)

Megújítják a megyeháza udvarát és homlokzatát is (Fotó: Fekete J. József)

Az ipari zónában több munkálatra is sor kerül, ám ezt megelőzően a városnak meg kell vásárolnia az egykori Agrosavez cég épületét és néhány telket. Erre a költségvetésben 60 millió dinárt láttak elő.
Az ipari övezetben lerombolják a régi hőtelep épületét, elkészítik a közlekedési útvonalak tervét, majd megépítik az utakat, és biztosítják a magasfeszültségű áramellátást.
A lakosság ivóvízellátását javítja a Lugovo–Sztapár szakaszon a vízvezeték alapvető létesítményeinek kiépítése. A városban nagy hangsúlyt helyeznek az utcák csatornázására és szennyvízcsatornák létesítésére.
A beruházások között szerepel a Mlake helyi közösség épületének beruházásos karbantartása, a Grassalkovich palota egyik szárnyának fölújítása, parkoló építése az Újszelencse városrészben. Nagy munkálatokat terveznek a helyi önkormányzat székhelyén is, rendezik az egykori megyeháza udvarát, fölújítják az épület homlokzatát, tetőszerkezetét, miként a városháza átriumát is.
Két körforgalmat is kialakítanak, egyiket a közkórház közelében lévő hármas útkereszteződésben, a másikat meg a város központjában, az Október 21., a Belgrádi utca és a Stepa Stepanović körút találkozásánál, ahol jelenleg eléggé nyakatekert a forgalmi rend szabályozása.
Jelentős beruházásnak számít a közvilágítás rekonstrukciója, valamint a városi stadion néhány évvel ezelőtt épített keleti tribünjének rákapcsolása a kommunális infrastruktúrára, mivel az pillanatnyilag használhatatlan.
Kiemelt fontosságú befektetés lesz a Progetti cipőfelsőrész-gyár termelőcsarnokának felépítése az ipari zónában, a bangladesi Pretty Group konfekciógyár brownfield beruházása, valamint a Capitol Park szupermarket és üzletház építésének megkezdése.
A város az idén számos oktatási intézmény infrastruktúrájába is befektet, csaknem 55 millió dinárt fordít a parlagfű irtására, rovar- és rágcsálóirtásra, fertőtlenítésre és a kóbor állatok befogására, 75 milliót pedig a temetők karbantartására.
A város önkormányzatának tervei közt még számos tétel szerepel, ezek közt egy új parkoló kialakítása a központban, a Prokupac cég egykori telephelyének udvarán. Egyelőre még csak a tervdokumentáció kidolgozásáról van szó, de kétségtelen, hogy az új parkoló sokat javítana Zombor közlekedési helyzetén, miként a többi tervezett beruházás is.