2024. április 19., péntek

Zsíros kenyér és kocsonya

Falunapi ünnepségre készül Tiszakálmánfalva

Budiszava, azaz Tiszakálmánfalva nemcsak politikai-önkormányzati szinten képezi szerves részét Újvidéknek, hanem kulturális, hagyományőrző tekintetben is.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A peremvárosi faluban él az újvidéki magyarság jelentős része, az élet számos terén teljesen integrálódtak a városi életbe. Az Újvidéki Színházban a hét elején megszervezett, városnapi ünnepség keretében két büszke pontban is tündökölhetett a település: először Galambos László, Újvidéken élő, budiszavai születésű helytörténész alkalmi, életének meghatározó élményeiről, a múltról és jelenről, újvidéki létéről szóló szövegét hallhattuk, Újvidék a magasból címmel. Galambos fáradhatatlanul gyűjti a fénykép- és levéltári anyagot, kutat Tiszakálmánfalva múltja után, foglalkozik a lakosság demográfiai adataival. 2014-ben megjelent A múlt, a jelen és a jövő szorításában című könyve, amelyben megírta szülőfaluja történetét 1884 és 2014 között.

A városnapi ünnepségen fergeteges fellépést produkált a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület keretében tevékenykedő Derenduca néptánccsoport (felvételünkön). Az egyesület tagjai évről-évre, rendszeresen színesebbé teszik fellépésükkel az említett, hagyományos ünnepséget. A február 25-én megszervezendő, falunapi ünnepségen viszont nem vehetnek részt, ugyanis egy támogatás jóvoltából ötnapos kirándulásra utazhatnak, így akkor a táncosok éppen Budapesten lesznek. Internetes jelentkezésben „kapcsolják” majd őket a falunapi ünnepségen. Aznapra meghívtak vendégeket a magyarországi Basks és Geszt testvértelepülésekről is, az utóbbi falu Tisza Kálmán szülőfaluja. Megkoszorúzzák majd az Emlékház udvarában a Tisza Kálmán falualapító miniszterelnök tiszteletére állított emléktáblát. Az alkalmi ünnepség keretében fellépnek majd szavalók, szólóénekesek, hallhatjuk a kórus előadásában a Himnuszt, akárcsak Tisza Kálmán kedvenc dalát, a Vékony deszkakerítés című nótát is. Az Árvácska kézimunkacsoport kiállítást szervez, noha az idősebbek nem lesznek ott, a falunapi ünnepség keretében fellép majd a művelődési egyesület másik két tánccsoportja: a legkisebbek, azaz a Galagonya csoport és a kicsit idősebbek: a Gubancolók. Minden kedves vendéget szeretettel várnak, a falura jellemző kocsonyával és zsíros kenyérrel kínálnak majd mindenkit.