2024. március 28., csütörtök

Bérbe adták az állami gyógyszertárakat Topolyán

A Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatója nyilatkozott

A Szerbiában létező százötvennyolc egészségház körülbelül tizedének van (volt) gyógyszertári részlege, közülük egyik a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház, amely Topolya község területén kilenc helyszínen – Topolyán kívül Pacséron, Bácskossuthfalván, Bajsán, Krivaján, Zentagunarason és Gunarason – működtetett gyógyszertárat. Az intézmény vezetője, dr. Agyánszki János lapunknak nyilatkozva már a korábbi években többször jelezte, hogy nyitott és megoldatlan problémák közé tartozik a gyógyszertári szolgálat léte és sorsa.

– A gyógyszertárak működése rendszerbeli gond. Az évek hosszú során olyan intézkedéseket hoztak, amelyek ellehetetlenítették az állami gyógyszertárak működését. A haszonkulcsot csökkentették 30 százalékról 12 százalékra, a gyógyszerészek nincsenek a biztosító fizetési listáján, tehát ebből a 12 százalékból kellene kigazdálkodniuk a saját fizetésüket és a járulékokakat, meg az összes kísérő költségeket egy patika működéséhez. Ezt nem lehet megvalósítani. Azzal szembesültünk viszont, hogy a magánszektor nagyon érdekelt, egymással verenyeznek abban, hogy ki szerez meg egy-egy állami patikát. Megtudtam, hogy ők sem tudják ezt a 12 százalékból megvalósítani, teljesen más motiváló tényezők vezérlik őket, piaci versengés van a háttérben. A feltételeink tehát nem ugyanolyanok: a magángyógyszertárak nem közbeszerzési eljárás útján szerzik be a nagykereskedőktől a gyógyszert, az egészségügyi hálózatokról szóló rendelet sem köti őket, és egész sor intézkedés létezik, amely teljesen egyenlőtlen helyzetbe hozta az állami gyógyszertárakat a magángyógyszertárakkal szemben.

Mi ezt úgy éljük meg, mint egy bevezetőt az állami gyógyszertárak privatizálásához. Viszont amikor hallgatjuk az illetékes minisztériumot, akkor ez nem derül ki, még mindig azt szajkózzák, hogy majd megoldást találnak az állami gyógyszertárak helyzetére, de hát múlnak az évek, az adósságok pedig halmozódnak. Különösen ott, ahol a gyógyszertárak az egészségházak keretében működnek, az egész intézmény működését veszélyeztethetik, hiszen bármelyik beszállítónk bármelyik pillanatban leblokkolhat bennünket – vázolta az általános helyzetet dr. Agyánszki, majd a Topolya községbeli legújabb fejleményekről elmondta:

– Mi helyi szinten – közreműködve az alapítónkkal, a helyi önkormányzattal – próbáltunk megoldást találni a helyzetre, és ahhoz a megoldáshoz folyamodtunk, hogy belenyugszunk, hogy nem tudjuk működtetni a gyógyszertárat, hanem az alapító kiírt egy pályázatot az objektumok bérbeadására. Egyetlen jelentkező volt, a Goodwill Gyógyszertár, és hivatalosan február 1-től ugyanazokban az épületekben, amelyekben az állami gyógyszertár működött, magángyógyszertár működik. Az átadás folyamatban van, néhány napot fog igénybe venni. A páciensek ki tudják majd váltani az állami vényre kiírt gyógyszereket is, és jó hír az is, hogy minden gyógyszerészünket átvette a magángyógyszertár, és a fizetésük sem lesz kisebb. Mi ezt sikernek könyveltük el, az érintett dolgozók azonban vegyesen fogadták a változást, hiszen sokan érzelmileg is kötődnek az egészségházhoz.

A községbeli gyógyszertárakat tehát 10 évre a Goodwill Gyógyszertát vette bérbe, és egyetlenegy falusi gyógyszertárat sem zár be. A magán-gyógyszertár képviselője a jövő hét elejére ígért nyilatkozatot. Az üggyel kapcsolatos hír az is, hogy kedden, február 7-én dr. Vickó Ferenc, az egészségügyi minisztérium államtitkára Bácskossuthfalvára látogat, és sajtótájékoztatót tart az egészségügy és a gyógyszertárak helyzetéről.