2024. április 19., péntek

A Holt-Tisza jegén keltek át

Martonosnál egy migráns alatt beszakadt a jég

Pénteken a hajnali órákban két embercsempész segítségével 15 migráns próbált meg Martonos mellett a Tiszán át bejutni Magyarország területére. Egy magát afgánnak valló migránst a magyar határrendészek elfogtak.

A Holt-Tisza jegén mindössz 300 métert kelle gyalogolni a magyar oldalig (Fotó: Kabók Erika)

A Holt-Tisza jegén mindössz 300 métert kelle gyalogolni a magyar oldalig (Fotó: Kabók Erika)

A vizes ruhában lévő, átfázott férfinek a rendőrök száraz ruhát adtak, majd mentőt hívtak hozzá. Az MTI tudósítása szerint Szabó Szilvia, a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője megerősítette a fentieket.13 főt még a szerb rendőrök tartóztattak fel.  Úgy tudni, hogy egy migráns alatt beszakadt a jég, de holtteste nem került elő.
A januári hidegek idején befagyott a Tisza és Holt-Tisza is. Ez utóbbin 20-30 centiméter vastagságúra hízott a jég. A migránsok rendkívül gyorsan reagálnak az új lehetőségekre. Megtalálták az utat és Martonos térségében a Holt-Tisza ágán kitaposott ösvények jelzik, hol mentek át a jégen. A Holt-Tisza másik oldala már Magyarországon van és a magyar határszakasz ezen részén nincs kerítés. Ma délelőtt, ottjártunkkor azonban a magyar határrendészek tízpercenként végigautóztak ezen a határszakaszon, tehát ellenőrzés alatt tartják azt.
A martonosiak azt mondják az elmúlt hetekben éjszaka taxikkal, meg autóbuszokkal hozták ide a migránsokat, a faluból pedig az embercsempészek vezették őket el a Holt-Tiszára. A nagy hidegek idején mintegy 300 métert kellett gyalogolniuk a jégen, hogy elérjék a magyar oldalt. Hogy itt jártak, azt a parton elhagyott ruhadarbok, cipők , takarók és az utánuk maradt szemét tanúsítja. A martonosi oldalról is látszik, hogy a Holt-Tisza jobb partján, a magyar oldalon, levetett ruhák sorakoznak. Az olvadás miatt azonban most életveszélyes a jégre menni.