2024. április 24., szerda

Oromiak Első Nagy Világtalálkozója

A nyáron felpezseg az élet Oromon

Oromon az új tanács létrejötte óta számos újítást vezettek be, és előrukkoltak olyan ötletekkel, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a polgárok bizalommal forduljanak a vezetőséghez, például a tanácstagok segítségét lehet kérni kijelölt időpontokban, bármilyen probléma vagy észrevétel merül fel, de azt is szorgalmazzák, hogy akik itt maradtak szülőfalujukban, helyben találják meg a boldogulás lehetőségét. Ezúttal nagy fába vágták a fejszét, és azokhoz is szólnak, akik már nem a faluban élnek, de gyökereik ide kötik őket.

A helyi közösség vezetőségének ötleteként a munkaprogram összeállításánál merült föl a gondolat, hogy az egykori oromiakat, akik a szélrózsa minden irányába sodródtak az évek folyamán, meg kellene szólítani. A Malomfesztivál, ami egyre nagyobb tömegeket mozgat meg, és az Oromi Napok is kiváló alkalmat kínál arra, hogy színesítse a szórakozási lehetőségeket. Kibővítve a nyári programsorozatot, augusztus 19-ére hirdették meg az Oromiak Első Nagy Világtalálkozóját. A szervezőbizottság tagjai már meg is kezdték a munkát, melynek első lépése a távolba szakadt oromiak felkutatása. Kapásból mintegy ötszáz emberről tudni, akik másfelé telepedtek el.

Ez alkalommal szülőfalujukba várják földijeiket, akár a közelben maradtak, akár távolabbra sodródtak. A helybeliekkel együtt egy közös, beszélgetéssel, szórakozással töltött napra kerül sor augusztus 19-én az oromi általános iskola udvarában, ahol főzőversennyel, szórakoztató műsorral is készülnek azoknak, akik büszkék arra, hogy innen származnak. Alkalmi kiállítást és előadásokat is tervbe vettek, amelyekben részt vállalt dr. Forró Lajos történész, Barát Emília opera-énekesnő, Kovács Frigyes színművész és a Kossuth-díjas Tolnai Ottó is.

„Az otthon ott van, ahol a kezdet!” Ezért akik bármilyen módon kötődnek Oromhoz, akár ők maguk, akár az őseik születtek a környéken, Völgyes, Újfalu vagy Ustorka közelében, az oromiak mindannyiukat hazavárják e napon.

Az eseményt megtalálják a Facebookon a VilágtalálkozóOrom2017 elnevezés alatt, Orom helyi közösség hivatalos honlapján, a www.orom.org.rs webcímen, ahol előzetes regisztrációval is tudják majd jelezni részvételi szándékukat, valamint a helyi közösség címén, Oromon a Nagy út 202. alatt személyesen vagy a 024/799-012-es telefonszámon is jelentkezhetnek, a helyi közösség munkatársai örömmel várják érdeklődésüket!