2024. április 23., kedd

Szigorították az ellenőrzést a befogadóközpontokban

A migránsok és a helyi lakosság biztonsága érdekében foganatosították az intézkedést, mondta Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin szociálpolitikai miniszter Michael Davenporttal, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetőjével és nyolc uniós tagállam nagykövetével együtt szombaton meglátogatta az új obrenovaci befogadóhelyet, egy volt laktanyát, amelyet két hét alatt hoztak rendbe annyira, hogy el tudják szállásolni benne a migránsokat. Vulin elmondta, a szigorítás nem erő bevetését jelenti, hanem egyfajta házirend alkalmazását és engedélyek kiadását a migránsok számára, amelyek által követni tudják a mozgásukat. Az új, 750 férőhelyes obrenovaci befogadóközpontban jelenleg 570 migráns tartózkodik, többségük eddig Belgrádban volt a szabad ég alatt. A helyet körülbelül tíz nap múlva hozzák teljesen rendbe – ígérte Vladimir Cucić menekültügyi biztos.

Nem csak az obrenovaci befogadóközpontban érvényes a szigorúbb házirend, hanem minden más befogadóközpontban is szigorították a belépést meg a kilépést a táborból.

Pillanatnyilag 8000 migráns tartózkodik Szerbiában. Közülük mintegy 2000-en a rendszeren kívül, elhagyatott házakban, tanyákon élnek, az embercsempészekre várva, hogy folytassák útjukat az Európai Unió felé. Ők azok, akik azért nem mennek befogadóközpontokba, mert nem szeretnék, ha nyilvántartásba vennék őket. Illegálisan tartózkodnak az országban, így is érkeztek, és így is szándékoznak távozni.

Pénteken a hajnali órákban két embercsempész segítségével 15 migráns próbált meg Martonos mellett a Tiszán át bejutni Magyarország területére. Egy magát afgánnak valló migránst a magyar határrendészek elfogtak. A vizes ruhában lévő, átfázott férfinek a rendőrök száraz ruhát adtak, majd mentőt hívtak hozzá. Az MTI tudósítása szerint Szabó Szilvia, a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője megerősítette a fentieket.13 főt még a szerb rendőrök tartóztattak fel. Úgy tudni, hogy egy migráns alatt beszakadt a jég, de holtteste nem került elő.

A Holt-Tisza jegén mindössze 300 métert kell gyalogolni a magyar oldalig (Fotó: Kabók Erika)

A Holt-Tisza jegén mindössze 300 métert kell gyalogolni a magyar oldalig (Fotó: Kabók Erika)

 A januári hidegek idején befagyott a Tisza és Holt-Tisza is. Ez utóbbin 20-30 centiméter vastagságúra hízott a jég. A migránsok rendkívül gyorsan reagálnak az új lehetőségekre. Megtalálták az utat és Martonos térségében a Holt-Tisza ágán kitaposott ösvények jelzik, hol mentek át a jégen. A Holt-Tisza másik oldala már Magyarországon van és a magyar határszakasz ezen részén nincs kerítés. Ma délelőtt, ottjártunkkor azonban a magyar határrendészek tízpercenként végigautóztak ezen a határszakaszon, tehát ellenőrzés alatt tartják azt.

A martonosiak azt mondják, az elmúlt hetekben éjszaka taxikkal meg autóbuszokkal hozták ide a migránsokat, a faluból pedig az embercsempészek vezették őket el a Holt-Tiszára. A nagy hidegek idején mintegy 300 métert kellett gyalogolniuk a jégen, hogy elérjék a magyar oldalt. Hogy itt jártak, azt a parton elhagyott ruhadarabok, cipők, takarók és az utánuk maradt szemét tanúsítja. A martonosi oldalról is látszik, hogy a Holt-Tisza jobb partján, a magyar oldalon, levetett ruhák sorakoznak. Az olvadás miatt azonban most életveszélyes a jégre menni.