2024. április 19., péntek

A kár majdem másfél millió euró

Megszűnt a rendkívüli készültségi helyzet a Dunán

Az év első hónapjában 1,4 millió eurót tett ki a jég által okozott kár az országban, jelentette ki Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter. Mint mondta, Szerbiának szerencséje is volt, mert Magyarország rendelkezésére tudta bocsátani jégtörő hajóit, amivel jelentősen csökkent a kár nagysága. Mihajlović a Betának adott interjúban kiemelte, hogy Szerbiának muszáj lesz jégtörőket vásárolnia, mert a jövőben biztosan szüksége lesz rá.

Munka közben a magyar jégtörő (Ótos András felvétele)

Munka közben a magyar jégtörő (Ótos András felvétele)

A szerbiai folyókon dolgozó magyarországi jégtörő hajók működésének költségeit három ország közösen pénzeli. Magyarország állja a kiadások 50 százalékát, Szerbia és Horvátország pedig a 25-25 százalékát. A jégtörők használatának az ára óránként 575 eurót tesz ki, amikor dolgoznak, illetve 299 eurót, amikor állnak, közölte korábban Božidar Beloš, a Vajdaság Vizei közvállalat vízvédelmi szolgálatának a főnöke

Vasárnap reggel megszűnt a rendkívüli árvízvédelmi készültség a Duna Karlóca és Slankamen közötti szakaszán. Helyébe rendes árvízvédelmi készültséget vezettek be, csakúgy mint a Tiszán, a Temesen a Brzava és a Béga folyókon. Összesen 370 kilométer hosszú azon folyószakaszok része, amelyeken rendes árvízvédelmi ksézültség van hatályban. Az enyhe időjárás miatt a jég vastagsága csökken, ezért okafogyottá vált a jégtorlaszok miatt bevezett rendkívüli védelmi helyzet fenntartása, közölte a Vajdaság Vizei Közvállalat.

A Jégtörő VII. és a Széchenyi nevet viselő magyar jégtörők még mindig Szerbiában vannak. Tegnap délután a Széchenyi Čortanovci környékén szélesítette azt a járatot, amelyet korábban már kialakítottak a Dunána jégtáblák között, a Jégtörő VII. pedig Belgrád magasságában a Száván dolgozott.