2024. április 20., szombat

A szerbiai gazdaság sikere

Kihirdették a Legjobb Szerbiából védjegy győzteseit – Huszonöt kategóriában adtak át díjakat

A Szerbiai Gazdasági Kamara, valamint a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium immár 12. alkalommal ítélte oda a Legjobb Szerbiából védjegyet hazai cégeknek, termékeknek és szolgáltatásoknak.

Újvidéken a csütörtök este megrendezett díszünnepségen 25 kategóriában adtak át díjakat. Minden évben egyre nehezebb dolga van a szakmai zsűrinek, hiszen a 2016-os évben mintegy 200 vállalat szállt versenybe a rangos elismerésért.
– A sikeres hazai márkák egy olyan eredményes országról festenek új képet, amely egyre vonzóbb a befektetők, a fogyasztók és a turisták számára – mondta Marko Čadež, a Szerb Gazdasági Kamara elnöke.
A vállalatok saját maguk is benevezték termékeiket a díjra, hiszen egyre több az olyan vállalat, amelyiknek sikerült megfelelő nagyságú piaci részesedést elérnie. A nagy számú jelentkező miatt az idén három új kategóriái is bevezettek: a legjobb idegenforgalmi és gazdasági rendezvény, a legsikeresebb startupp cég, valamint a zsűri különdíját. Egyes termékek nemcsak a szerbiai, hanem a nemzetközi piacon is kiválóan teljesítenek.
– Tudással, képességgel és kreatív ötletek segítségével sikerült a vállalkozóknak legyőzni a különböző nehézségeket és a pénzügyi válságot. Jelentős eredményeket értek el, amelyek nemcsak a cégek, hanem a szerbiai gazdaság sikerei is – hangsúlyozta Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter.
A díjazottak között organikus termékeket gyártó, édességipari, ruházati és az innovációkat előnyben részesítő vállalatok is voltak.
– Szerbiának kiváló sportolói, művészei, feltalálói vannak, most pedig alkalmunk adódott arra, hogy megismerjük a sikeres vállalkozóinkat is. A Gazdasági Minisztérium továbbra is pénzügyi és nem pénzbeli támogatást biztosít az üzleti környezet bővítésére és az új munkaerő foglalkoztatása számára – mondta Goran Knežević gazdasági miniszter.
A naponta fogyasztott termékek kategóriájában, a Bambi gyár Plazma keksze a legjobb ételnek, a Nektár termékei pedig a legjobb italnak járó díjat érdemelték ki. A háztartásban használt vegyszerek kategóriájában a Merix céget tüntették ki, a ruházati kategóriában pedig az Extreme Intimo vállalatot. A legjobb turisztikai esemény a Drinai regatta, a legjobb márka, amely védett földrajzi területről származik viszont a leskováci ajvár.