2024. április 25., csütörtök

Négyezer beérkezett pályázat

Juhász Bálint: A szavahihetőségünket az építette, hogy kezdettől fogva folyamatosan az történt, amit ígértünk

Tavaly egész évben a kiírt két pályázati kör összesen 15 pályázatán megközelítőleg 3 ezren pályáztak a Prosperitati Alapítványnál, és közülük majdnem 2500-an részesültek is támogatásban. Ezzel szemben a tavaly az év végén meghirdetett és most január utolsó napján lezárult pályázati kiírásra már csaknem 4 ezren jelentkeztek.

Ezúttal öt pályázat jelent meg: a hitelkonstrukciós kiemelt jelentőségű mezőgazdasági fejlesztésekre és a kiemelt jelentőségű, nagy léptékű gazdasági fejlesztésekre kiírt pályázat, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások eszközbeszerzésére, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzésére, valamint többéves ültetvények telepítésére. A tavalyi évhez képest újdonságnak számít, hogy megkezdte működését az alapítvány online pályázati rendszere, a PIT rendszer, amely az illetékesek elmondása szerint gyorsabbá és hatékonyabbá teszi az elbírálás folyamatát. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője nyilatkozott lapunknak az éppen lezárult kiírásról, az átadott pályázatok területi eloszlásáról, valamint arról, hogy mikor számíthatnak az érintettek eredményre.

Mivel magyarázza a tavalyihoz képest megnövekedett érdeklődést? Az emberek talán szerettek volna előbb meggyőződni arról, hogy a rendszer működik, és valóban érkeznek a támogatási pénzek?

– Az a tény, hogy a program megvalósítása folyamatos volt, megköttettek a szerződések, és a tavalyi év végéig hiánytalanul kifizettünk minden támogatást, illetve egy lehetőség valósággá vált a vajdasági magyar vállalkozók és gazdák számára, biztosan hozzájárult a mostani hatalmas érdeklődéshez. A tavaly benyújtott 3 ezer pályázat és a 2500 nyertes is már arra utal, hogy a vajdasági magyarok nem voltak bizalmatlanok a rendszerrel szemben. Az is erősíthette a pályázási kedvet, hogy egyre több vajdasági magyar élt az egyszerűsített honosítási eljárás lehetőségével. Tavaly folyamatosan arra kértük a magyarságot, hogy igényelje a magyar állampolgárságot, hiszen ez az egyik formális alapfeltétele a pályázásnak. Szavahihetőségünket az építette, hogy kezdettől fogva folyamatosan az történt, amit ígértünk Új, átlátható és felhasználóbarát online pályázati rendszerünknek, a PIT rendszernek úgyszintén rengeteg köszönhető, enélkül ennyi pályázatot biztosan nem adtak volna át. A szóban forgó rendszer a pályázatok feldolgozását is segíti. Mindemellett talán érdemes lenne megemlíteni, hogy a hatalmas érdeklődést a közvetlen kommunikációnk is segítette – mintegy 150 közösségi találkozót szerveztünk, három alkalommal jártuk be egész Vajdaságot, és tájékoztattuk a polgárokat a lehetőségről, a honlapunkat és Facebook-oldalunkat csaknem ötezren kísérik figyelemmel –  másrészt a média is generálta, hiszen érdeklődésüknek köszönhetően szinte mindenkihez eljutottak a pályázással és a rendszerrel kapcsolatos információk. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a médiának, amiért segítette a munkánkat. A 4 ezer pályázattal kapcsolatban végezetül arra is mindenféleképpen szeretnék rámutatni, hogy ezek legalább 10-12 ezer emberhez kapcsolhatóak, hiszen egy-egy gazdaság és család nem egytagú.

Kategóriánként hányan pályáztak, és kategóriánként mekkora a meghirdetett keretösszeg?

– Mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzésére több mint 3200-an pályáztak, a meghirdetett keretösszeg pedig 150 millió dinár. A mikro-, kis- és középvállalkozások eszközbeszerzésére megközelítőleg 700 pályázat érkezett be, a keretösszeg 100 millió dinár. Többéves ültetvények telepítésére 60 pályázat érkezett be, a keretösszeg 30 millió dinár. A hitelkonstrukciós, kiemelt jelentőségű mezőgazdasági fejlesztések pályázatra 15-en jelentkeztek, a meghirdetett keretösszeg 800 millió dinár, a nagy léptékű gazdasági fejlesztések hitelkonstrukciós pályázatra pedig 21 pályázatot nyújtottak be, a meghirdetett keretösszeg egymilliárd dinár. Újra beigazolódott, hogy a vajdasági vállalkozók és gazdák többsége a szülőföldjén szeretne boldogulni, vannak fejlesztési elképzeléseik, mernek és akarnak is fejleszteni.

Hogyan alakul a benyújtott pályázatok területi eloszlása?

– Az eddig feldolgozott adatok szerint 36 vajdasági helyi önkormányzat területéről érkezett be pályázat: Szabadka városból valamivel több mint 600, Magyarkanizsáról több mint 500, Zenta és Óbecse községekből nagyjából 400-400, Ada községből több mint 300, Zomborból több mint 200, Nagybecskerekről több mint 100, Magyarcsernyéről majdnem 100, Temerinből 150, Apatinból több mint 80, Újvidék és Nagykikinda városok területéről több mint 60-60, Törökkanizsáról és Törökbecséről nagyjából 50-50, Szenttamásról is mintegy 50. Olyan községekből is érkezett egy-egy pályázat mint Alibunár, Bács, Fehértemplom, Palánka, Ruma, Szécsány, Titel, Ürög, Verbász, Versec. Újfent megállapíthatjuk, hogy Vajdaság egész területéről pályáztak, és ennek rendkívül örülünk.

2016-ban a mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzésére kiírt pályázaton 1029 sikeres pályázónak 550 millió dinárt utaltak ki, az egyéni vállalkozók, valamint mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzésére meghirdetett pályázaton pedig 417 sikeres pályázó között 300 millió dinár került kiosztásra. Ezekben a kategóriákban ezúttal jócskán megnövekedett az igénylés, a meghirdetett keretösszeg viszont kisebb. Hogyan lehet a számokat összeegyeztetni?

– Nem fogjuk olyan irányba elvinni a rendszert, hogy a pályázók a terveik megvalósítását ellehetetlenítő alacsony összeget kapjanak. De most még a folyamat elején járunk, teljes képet kell kapnunk arról, hogy az átadott pályázatok közül formailag hány teljes, azaz jogosult a támogatásra. A szakmai értékelés már el is kezdődött. A tartalmi és formai értékelést követően kialakuló kép meghatározó lesz a támogatóval folytatandó majdani beszélgetések során. Tavaly a meghirdetett keretnek a többszörösét ítéltük meg és szerződtük le, a támogatónak köszönhetően, Magyarország kormányának, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, illetve az Orbán Viktor miniszterelnök úr és a Pásztor István elnök úr közötti megbeszélésnek. Mindennek köszönhetően mindenki támogatásban részesült, aki szakmailag értékelhető és teljes pályázatot nyújtott be. Azt, hogy ennek a kiírásnak a tekintetében milyen döntés születik, pillanatnyilag nehéz lenne megmondani. A vajdasági programot biztosan erősíti, hogy ilyen szép számban érkezett be pályázat. Bizakodóan tekintünk a jövőbe.

Mikor számíthatnak az eredményre a pályázók?

– Számításaim szerint a kis összegű pályázatok kiértékelése a nagy szám ellenére is hamarabb befejeződik, mint tavaly, illetve gyorsabban, mint a nagy léptékű fejlesztések esetében. A határidőket mindenféleképpen tiszteletben fogjuk tartani. A hónap végén vagy legkésőbb a következő hónap elején szeretnénk lezárni az értékelés folyamatát, és döntésre felterjeszteni a pályázatokat. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az öt pályázatban külön-külön vagy egyszerre hirdetünk-e eredményt, ez több tényezőtől is függ.

A hitelkonstrukciós kiemelt jelentőségű mezőgazdasági fejlesztésekre és a kiemelt jelentőségű, nagy léptékű gazdasági fejlesztésekre kiírt pályázatoknak köszönhetően hamarosan adva lesznek a korábban sokat emlegetett integrátorok, amelyeknek termelőkre lesz szükségük. A majdani termelők számára mikor írják ki a pályázatokat, és mikor lehet a korábbi bejelentések mentén számítani az egész évben nyitva álló, ház- és földvásárlásra kiírt pályázatokra?

– Az életben minden területen akkor lehetünk sikeresek, ha sorban, lépésről lépésre haladunk. Valóban, az Ön kérdésében felsoroltak részét képezik a terveinknek, de – ahogyan a kérdésben is megfogalmazódott sorrendiségből következik – egyik nem előzheti meg a másikat. Folyamatosan dolgozunk a terveken, ugyanakkor az is sok mindent meghatároz, hogy a jelenleg befutott nagy számú pályázatot milyen gyorsan tudjuk kezelni, mekkorának bizonyul majd a forrásigény, és ezt hogyan tudjuk kielégíteni. Amikor ebben a folyamatban előrelépünk, akkor tudunk új pályázatokat kiírni, hiszen fontos, hogy tiszteletben tartsuk az alapítvány kapacitását. Úgy pályázatokat befogadni, hogy az előzőeket még nem zártuk le, fennakadásokat okozna a rendszerben, ennek pedig elsősorban a pályázóink látnák kárát.