2024. március 29., péntek

Tetoválás: díszítés vagy csúfítás?

Most még hideg van, de hamarosan vége a télnek, jön a napos idő, lekerülnek a kabátok, a vastag pulcsik és előbújnak a tetkók. Legalábbis azoknál, akik viselnek tetoválásokat a bőrükön. A tetoválásról élesen ütköznek a vélemények. Egyesek szerint művészet, az ügyesen elkészített ábrák díszítik a bőrt. Ezzel szemben mások úgy gondolják, hogy csúnyák, teljesen feleslegesek, az idővel öregedő bőrön pedig csak még ellenszenvesebbek lesznek. Olyanok is akadnak, akik a mértékletességre figyelmeztetnek: egy-két ábra még rendben van, de nem szép az, ha a bőr már olyan tarka, mint egy térkép. Felmérések is készülnek e témában. Azt kutatják, hogy manapság a fiatalok gyakrabban tetováltatnak-e; tetszenek-e a férfiaknak a tetovált nők; megbíznak-e a nők a tetovált férfiakban. Egészségügyi szempontból is vizsgálják e témát, egyes kutatások szerint a tetoválások rákot okozhatnak, mások szerint az immunrendszert erősíthetik. Akárhogyan is, a tetoválás már ősidők jelen van az emberek életében.

A legrégebbi ismert, keresztre emlékeztető tetoválást, Ötzi viselte, az 1990-es években az Alpokban talált férfimúmia korát megközelítőleg 5000 évesre becsülik. A tetoválás az ősi kultúrákban, általában a törzsi hovatartozásra vagy a rangjelzésre vonatkozott. Ha törzsi tetoválásról beszélünk, mindenképpen eszünkbe juthat Polinézia, Új-Zéland, a maori kultúra, a maori férfiak, akiknek egész testüket tetoválás díszíti, beleértve az arcukat is.

A polinéziai tetoválással már a gyerekek is találkozhatnak, méghozzá a Disney új animációs filmjében, a Moanában, amely Európa több országában Vaiana címen fut (főleg azért, hogy ne keverjék össze Moana Pozzival, a kilencvenes években fiatalon elhunyt olasz pornószínésznővel). Az említett rajzfilmben az egyik főszereplő Maui testén szintre életre kel a tetoválás. Gondoljunk ugyanakkor egy régebbi hősre, Popeye-re a tengerészre, akinek alkarján vasmacska látható.

Habár Európában is nagy múltra néz vissza a tetoválás, nem mindig örvendett népszerűségnek. A második világháború idején a haláltáborokban számjegyet tetováltak a fogságban élőkre, így a tetoválás még jó ideig sokak számára visszataszító volt, és maradt a mai napig is. A későbbiekben is leginkább férfiakon voltak láthatók tetoválások, amelyekkel főleg a hadseregben eltöltött idejükre vagy a szerelmükre utaltak. Manapság viszont egyre többen azért tetováltatják magukat, mert így akarják kifejezni, megvalósítani önmagukat. Ehhez az is hozzásegít, hogy az elmúlt időszakban sokban fejlődött a tetoválás. Tetováló szalonok nyíltak, ahol immár képzőművészek is tetoválnak, és úgy tekintenek az emberi testre, mint egy üres vászonra.

Az igazi tetoválómesterek óva intenek a meggondolatlan, ittas állapotban történő tetoválásoktól. Rengeteg elrettentő példát hallhatunk, mondjuk semmiképp se tetováljunk magunkra szimbólumokat, amelyek jelentésével nem vagyunk tisztában, japán vagy kínai írásjeleket, amelyeket nem értünk, ha pedig szöveg mellett döntünk, mindenképpen ügyeljünk a helyesírásra. A tetoválás ugyanis nem fájdalommentes, az ábra megmarad és csak drága, lézeres kezeléssel lehet eltávolítani. Kétségkívül a világsztárok is hozzájárulnak a tetoválás népszerűségéhez, de az ő esetükben is hallhatunk melléfogásokról. Annak idején Johnny Depp fülig szerelmes volt kolléganőjébe, Winona Ryderbe, így magára tetoválta, hogy Winona Forever. A szerelem elmúlt, a tetkó megmaradt, így Johnny Depp inkább az italozásra utalva Wino Foreverre módosította.

A hétköznapokban a tetoválás úgymond finom módja megjelent. A kozmetikában a nők gyakran döntenek sminktetoválás mellett, ilyen például a szájkontúr- vagy a szemöldöktetoválás. A szerelmesek gyakran gyűrűtetkóval jelzik, hogy párt alkotnak, persze amennyiben a kapcsolat véget ér, ezt a gyűrűt nem lehet egy mozdulattal levenni az ujjról.

Sokan úgy gondolják, hogy a hagyományos tetoválás már nem is annyira meghökkentő, hiszen manapság az extrémebb tetoválások is hódítanak, ilyen a hegtetoválás, amikor nem színezék kerül a bőr alá, hanem az ábrákat metszéssel vagy égetéssel készítik és nem igazán lehet nyomtalanul eltüntetni. Ugyanúgy extrémnek számítanak a testékszerek, a bőr alatti implantátumok, a nyelvkettévágás, azaz a villás-nyelv és a szemgolyó tetoválás. Újdonság a Braille-tetoválás, hogy a vakok se maradjanak ki a tetkók világából.

Bármennyire is elterjedt a tetoválás, sokan mégis úgy vélik, hogy akik tetoválásokat viselnek, azok lecsúszott emberek, züllöttek, szabadelvűek és lázadók. Egyes munkakörökben számításba se jöhet az, aki tetovált. Gyakran folyik vita arról is, hogy ez milyen mértékben számít megkülönböztetésnek. Olyan vélemények is vannak persze, hogy az emberek túl nagy feneket kerítenek a tetoválásoknak, és ezen már csak az idősebbek botránkoznak meg.