2024. április 25., csütörtök
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Poszt-posztmodern vitézi musical

A Fekete Balog István vitézi drámája alapján született, de már alig van köze hozzá. Különös kezdeményezés ez, nem csupán az Újvidéki Színház, hanem a szerb színházi közeg területein is: a nagy szerb hősmítoszról írott magyar dráma 1812-es verziója új nyelvet, új köntöst kap Lénárd Róbert átiratában és Žanko Tomić rendezésében.

1812-ben Balog István a Rondellában mutatta be Fekete György (vagy: Karađorđe) című drámáját, amelyet nagy sikerrel játszottak a szerb vidékeken is. A drámát Joakim Vujić is feldolgozta saját társulatával. Elmúlt 110 év, és a dráma új életre kelt: Németh Ferenc modernított szövegét Lénárd Róbert alakította kortárs álarchaizmussá, Klemm Dávid adott alá rapet és rockot, Žanko Tomić pedig egy szupermarket polcai közé rendezte a mítoszt. Tarantino és a Monthy Pyton-csoport kél életre a deszkákon, bizarr akció-musical képében.

– Van igazságtartalma ennek az 1812-es darabnak – nyilatkozza a szövegről Lénárd. Igen ám, de ez az igazság a romantika igazsága. Annak a kornak az igazsága, amely még csont nélkül hisz a mítoszban és a hősben. A nemzeti hős alakjára úgy nézni mifelénk, mint a kilencvenes évek előtt – egyszerűen lehetetlen. A mítoszból vicc lett, a hősből pedig tarantinói karikatúra – póz és popkulturális intertextus, történelmi horror és vad irónia.

A zenés műfajnak megvannak a saját szabályai, és saját különbejáratú munkatársai is. Klemm Dávid zeneszerző és Ista Stepanov, a koreográfus lopják bele a költészetet ebbe az ironikus világba.

Klemm amúgy sem szűk horizontja ezúttal a raptől a kemény rockig húzódik. – A zene éppoly sokféle, mint az élet – mondja erről a tiritarka zenei világról. – Ez pont így van ennek a „vitézi drámának” a szereplőivel is. Mindenkinek vannak tervei, vágyai, irányelvei, és természetesen mindannyian azt hisszük, hogy a miénk az egyetlen, a legjobb, a leghasznosabb. A zene az árnyékunk az úton. Ez a darab egyetlen hatalmas kérdéskörről szól – mondja el erről Mészáros Árpád, aki a nagy néphős alakjába búvik – lehetséges-e a forradalom egy olyan időben, amely végletesen fogyasztói társadalmak kora, amelyben az egyetlen életcél a vásárlás és a halmozás, és amelyben nem illik a körülöttünk levőkön gondolkodni? Tehetünk valamit? Igen, vehetünk többet. Így lesz a szupermarket meghatározó koordináta az életünk térképén... Sokszor gondolkodom azon, hogyan képzeli el a kisember a dolgok jobbra fordulását. Vajon a fejében létező jobb világ nemcsak az a világ, ahol végre ő vásárolhat többet, mint embertársa?

Mészáros mellett itt van még Pongó Gábor, Német Attila, Banka Lívia, Sirmer Zoltán, Elor Emina, Crnkovity Gabriella, Soltis Lehel, Simon Melinda, Gombos Dániel, Giricz Attila, Magyar Attila, Szalai Bence, Ozsvár Róbert és Orlovity Sztaniszlava. A díszletet Saša Senković tervezte, a kosztümökért Jasna Badnjarević volt a felelős.

A bemutató holnap, szombaton este lesz az Újvidéki Színház nagytermében, az első ismétlést pedig hétfőn, 6-án láthatja a nagyérdemű.